10 povolaní, ktoré nie sú také skvelé, ako sa zdá

Kto by nechcel cestovať po svete a písať cestopisy a informácie o najzaujímavejších a atraktívnych miestach na tejto zemeguli spisovať do bedekrov? Robiť hodnotenia hotelov alebo na vlastnej koži skúšať rôzne atraktívne zľavy a písať o nich recenzie? Alebo čo by ste povedali na profesiu asistenta svetovým celebritám?

Práca snov určite prináša aj výhody, inak by neniesla taký honosný názov, ale nie je všetko zlato, čo sa „blyští“. Dokazujú to aj výpovede ľudí, ktorí si na vlastnej koži vyskúšali netradičné povolania, ktoré majú bohužiaľ väčšinou krátku životnosť. Ich cieľom je ohúriť svojou atraktívnosťou a ponúknuť slušný plat. Ale sú to ľudia ochotní obetovať aj za cenu svojho voľného času?

Na Slovensku však práce snov nie sú veľmi bežné. Za netradičné povolanie možno považovať testovača zliav na zľavových portálov alebo cestovať okolo sveta, čo je práca spojená s manažovaním zájazdov. Väčšina Slovákov tak na pohovoroch neohúri personalistu s netradičným povolaním.

10 netradičných profesií vo svete:

  1. Cestopisný spisovateľ
    Vnímanie práce: Výlety do celého sveta na najkrajšie miesta a návšteva najlepších reštaurácií, kde sú všetky výdavky preplácané firmou.

    Realita: Nie je vôbec jednoduché dostať sa k danej profesii, ktorá nakoniec nie je tak dobre platená, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak teda túžite zarobiť „tonu“ peňazí, zostaňte radšej doma. Pozitívum na danej práci je cestovanie, ktoré prináša skvelý zážitok. Negatívom je fakt, že ste neustále na cestách, aj keď nechcete, alebo z rodinných dôvodov by ste nemali vycestovať. Bežný život, ktorým žijú všetci ľudia naokolo, sa vás bezprostredne nedotýka. Počítajte s tým, že zameškáte oslavy narodenín alebo svadby vašich kamarátov a známych.

  1. „Hviezdy“ asistent
    Vnímanie práce: Na Slovensku nie je táto práca vychytená, maximálne môžete robiť manažéra známemu spevákovi alebo hercovi. V Hollywoode je však takáto práca na dennom poriadku. Väčšina ľudí ju vníma ako prácu človeka, ktorý dovidí až za oponu hollywoodskych hviezd.

    Realita: Realita je však taká, že pracujete 75 až 100 hodín do týždňa. Vaša práca asistenta sa skladá z administratívy, ale zároveň sa stávate aj dôverníkom danej celebrite. Pri tejto práci nemáte žiaden čas na svoj osobný rozvoj, na návštevu kultúrnych inštitúcií alebo podnikov, do ktorých ste bežne zavítali. Vďaka tejto práci sa stanete citovým „mrzákom“ a žijete iba pre život celebrity, pre ktorú pracujte.

  1. Bloger
    Vnímanie práce: Ak niekomu oznámite, že pracujete z domu, okamžite vám závidí, že môžete robiť, čo len chcete. Počas pracovnej doby chodíte von s priateľmi na kávu, máte čas na domáce práce a vybaviť si nevyhnutné veci. Jednoducho vediete lifestylový život.

    Realita: Aby ste však dokázali efektívne pracovať z domu, musíte si určiť priority, aby váš biznis bol úspešný. Musíte mať disciplínu na zvládnutie pracovných úloh, pretože pri práci z domu sa stierajú hranice medzi prácou a osobným životom. Pri práci v kancelárii máte možnosť jednoducho vypnúť počítač a odísť domov, kde sa venujete sami sebe, svojim záujmom alebo rodine.

  1. Medzinárodný obchodný zástupca
    Vnímanie práce: Veľa ľudí si myslí, že na práci medzinárodného obchodného zástupcu je najlepšie cestovanie po zaujímavých destináciách a organizovanie stretnutí spojených s predstavovaním produktov. A to všetko hradené firmou.

    Realita: Cestovanie spojené s obchodnými stretnutiami nie je tak vzrušujúce ako sa zdá. Odlety sú niekedy v skorých ranných hodinách a niektoré pracovné stretnutia končia okolo polnoci. Plán, že si stihnete pozrieť centrum alebo okolie mesta sa veľmi rýchlo rozplynie. A predstavy o danom meste si skôr vytvoríte z letiska a hotelovej izby. Na potulky mestom vám nezostane čas ani energia.

  1. Dizajnér šperkov
    Vnímanie práce: Spojenie umenia a reality je ako pre dieťa zostrojiť a postaviť lego.

    Realita: Niekedy sa práca môže premeniť na nočnú moru. Navrhnúť a vytvoriť kolekciu, zohnať materiál a získať predajcu na jeho umiestnenie je tak stresujúce, že vám často nedovolí zaspať. Ak chcete byť úspešný v šperkovom dizajne, potrebujete vytvoriť a investovať veľa peňazí do nových kolekcií. Trendy sa neustále menia a vy musíte s novou módou udržať krok, aby ste zákazníkom priniesli vždy niečo nové.

  1. Manažér sociálnych médií
    Vnímanie práce: Písanie, označovanie tlačidiel like a odpisovanie. Čo môže byť ťažké na tejto práci?

    Realita: Z vonkajšej strany to vyzerá tak, že človek, ktorý píše a publikuje krátke správy a odkazy na sociálnych médiách, sa pri svojej práci zabáva. Avšak v skutočnosti treba každý jeden krok strategicky plánovať, aby sa vytvorila efektívna sociálno-mediálna stratégia. Každá jedna správa, zdieľanie a tlačidlo „páči sa mi“ musí byť starostlivo schválené. Všetky dáta získané z predchádzajúcich projektov sa následne používajú aj v ďalších kampaniach.

  1. Súkromný detektív
    Vnímanie práce: Život je jedno veľké tajomstvo, ktoré čaká na rozuzlenie, myslí si väčšina ľudí o tejto profesii.

    Realita: Nie všetky hodiny, ktoré detektív strávi pátraním sú platené. Každý prípad má svoj rozpočet, od ktorého sa odvíjajú všetky aktivity. Plánovanie je teda dané od cieľa prípadu. Ľudia si aj mylne myslia z televíznych alebo filmových detektívok, že každý detektív má prístup k súkromným informáciám. Veľmi veľa informácií je chránených „ochranou súkromia“, ktoré ak sa porušujú, môže byť človek žalovaný.

  1. Manažér športových podujatí
    Vnímanie práce: Ľudia si myslia, že manažér, ktorý zabezpečuje športové podujatia sa nachádza aj na všetkých akciách a užíva si šport spojený so zábavou.

    Realita: Naplánovať a zrealizovať každé jedno podujatie je veľmi náročné a zároveň zdĺhavé. Ľudia väčšinou vidia iba daný výsledok a skvelý zážitok, nikdy nie však celý proces vzniku a vývoja akcie spojený s mnohými problémami.

  1. Majiteľ baru
    Vnímanie práce: Venovať sa hosťom a starať sa o ich pohodlie a zábavu je jedinou pracovnou náplňou majiteľa.

    Realita: Aj keď je táto práca zábavná, na druhej strane rovnice prevažuje ťažká práca, ktorú ľudia nevidia. Je to zabezpečovanie chodu prevádzky, starostlivosť o zamestnancov, správa internetovej stránky, blogovania a postovanie na sociálnych sieťach. V dnešnej dobe je totižto potrebné pôsobiť reprezentačne nielen na webstránke, ale čas treba venovať zdieľaniu informácií v sociálnych médiách.

  1. Testovač zliav
    Vnímanie práce: Vysedávanie na kávičke a v reštauráciách, stretávanie sa so zaujímavými ľuďmi, robenie činností, ktoré by ste inak vykonávali vo svojom voľnom čase.

    Realita: Skúšanie adrenalínových zážitkov a vedenie „nadpriemerného“ života môže viesť k úpadku po veľmi krátkej dobe. Väčšina ľudí siaha po zážitkoch, aby zabudli na prácu a svoje problémy. Ale človek testujúci zľavy pre zľavové portály nemá kam siahnuť, aby prebil svoje silné zážitky z práce. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy