Práca v zahraničí: Toto sú najväčšie výhody a nevýhody, na ktoré by ste mali myslieť

Ilustračné fotoIlustračné foto

Pre mnohých ľudí je práca v zahraničí lákavou možnosťou, zatiaľ čo iní si to nedokážu ani len predstaviť. S odchodom do cudzej krajiny sa totiž spájajú nielen rôzne výhody, ale aj nevýhody. Predtým, ako sa rozhodnete, či je takéto zamestnanie pre vás vhodné, by ste tieto aspekty mali zvážiť.

Výhody práce v zahraničí

Začnime tým pozitívnym. Ak sa zamestnáte v inej krajine, môže vám to priniesť niekoľko benefitov.

Kariérny rast a rozvoj

Práca v zahraničí často ponúka širšie možnosti pre kariérny rast a rozvoj. Môžete získať nové skúsenosti, naučiť sa nové metódy a techniky a pracovať s ľuďmi z rôznych kultúr. Vďaka tomu môžete zlepšovať svoje odborné znalosti a schopnosti, čo vám neskôr pomôže napríklad pri povýšení alebo hľadaní novej práce.

Finančné benefity

Nie je žiadnym tajomstvom, že zamestnanci v niektorých krajinách zarábajú výrazne lepšie ako na Slovensku. Záleží, samozrejme, od odvetvia, v ktorom pôsobíte. Keď budete pracovať v zahraničí, môžete si finančne prilepšiť a zlepšiť svoju ekonomickú situáciu. To môže byť zásadné najmä vtedy, ak vás čakajú v budúcnosti výrazné investície. 

Osobný, kultúrny a jazykový rozvoj

Vďaka práci v inej krajine môžete stretnúť nových ľudí, objavovať nové kultúry a rozvíjať svoje medzikultúrne komunikačné schopnosti. Taktiež ide o skvelú príležitosť na zlepšenie jazykových zručností. To všetko môže mať pozitívny vplyv na váš celkový osobný rozvoj. 

Cestovanie a nové skúsenosti

Práca v zahraničí je často spojená s dobrodružstvom a novými skúsenosťami. Môžete objavovať nové miesta, cestovať a robiť veci, ktoré na Slovensku nezvyknete. Vystúpite tak zo svojej komfortnej zóny, čo tiež môže pozitívne ovplyvniť vaše sebavedomie a rozvoj. 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Ilustračné foto Zdroj: photl.com

Nevýhody práce v zahraničí 

Nič nie je len pozitívne a so všetkým sa spájajú aj určité nástrahy či riziká. Pri práci v zahraničí ide o tieto. 

Kultúrny šok a izolácia

Práca v zahraničí môže byť spojená s kultúrnym šokom a pocitom izolácie. Život v cudzej krajine s inými kultúrnymi normami môže byť náročný, a nie každý sa s tým dokáže vyrovnať. K tomu sa môže dostaviť aj nepríjemný pocit samoty.

Jazyková bariéra

Pre niektorých ľudí môže byť prekážkou v práci to, že iní hovoria cudzím jazykom. Ani v súčasnosti totiž nie je samozrejmosť, že všetci ovládajú nejaký cudzí jazyk, ktorým by sa dorozumeli. Jazyková bariéra môže spôsobiť problémy v komunikácii s kolegami a nadriadenými, ako aj v každodennom živote mimo pracovného prostredia.

Oddelenie od rodiny a priateľov

Absencia podpory a blízkosti svojich najbližších môže byť emocionálne náročná, najmä ak odídete do zahraničia na dlhší čas bez toho, aby ste sa vrátili domov. Práve toto býva jeden z najdôležitejších aspektov, ktorý ľudia pred odchodom do cudziny zvažujú. Niekomu jednoducho nerobí odlúčenie dobre. 

Administratívne zaťaženie 

Pri práci v zahraničí musíte myslieť aj na rôzne legislatívne a administratívne obmedzenia, ako sú napríklad víza, povolenie na prácu alebo povinnosti voči zdravotnej a sociálnej poisťovni. Pre niekoho môžu byť tieto procesy zbytočne zložité a časovo náročné. 

Ak sa rozhodnete pracovať v zahraničí, môže ísť o obohacujúcu skúsenosť, ale netreba zabúdať ani na rôzne výzvy a obmedzenia. Predtým, ako sa rozhodnete, sa naozaj zamyslite nad tým, či u vás prevládajú benefity alebo riziká. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca v zahraničí Pracovať v zahraničí
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Photl.com, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy