Po škole, bez praxe a bez práce: Personalisti radia mladým ľuďom, ako sa vynájsť pri hľadaní zamestnania

Zdroj: Gettty Images

Súčasná situácia absolventom škôl nehrá veľmi do karát. Keďže mnoho firiem bolo vplyvom koronakrízy nútených prepúšťať zamestnancov a nábory pozastaviť, je hľadanie práce o niečo náročnejšie. Na voľné pracovné miesta sa hlási viac ľudí, personalisti si majú z čoho vyberať. Absolventi však majú v porovnaní s ostatnými uchádzačmi nevýhodu: chýba im prax a pracovné skúsenosti. Čo by mali urobiť, aby zlepšili svoju pozíciu na trhu práce? Pozrite sa, čo radia personalisti.

Komplikovanejšia situácia

Prerušenie výroby, menej objednávok, redukovanie stavu zamestnancov, úprava platov či zatváranie spoločností - aj takto to vyzeralo po minulé mesiace vo firmách na Slovensku a po celom svete. Ľudia, ktorí počas koronakrízy prišli o prácu, si teraz hľadajú nové zamestnanie. Spolu s nimi však aj absolventi stredných či vysokých škôl. A tí podľa Ľubomíra Drangu z občianskeho združenia Múdry pes vedia, že situácia nie je vyhovujúca: „Situácia mladých ľudí čerstvo po škole je veľmi neistá, kríza sa ešte naplno neprejavila, no absolventi už tušia, že bude zle," objasňuje Dranga. O komplikovanejšej situácií hovorí aj Ján Svrček, špecialista pre výber zamestnancov a zamestnávateľskú značku zo Slovenských elektrární: Mnohé spoločnosti nevedia odhadnúť svoj vývoj v prípade pozícii na plný pracovný úväzok, o to náročnejšie je predpovedať situáciu pre brigády či stáže študentov. Predošlé mesiace sme mali aj v našej spoločnosti pozastavené všetky stáže a študentské programy, čo pre študentov určite nebolo ideálne," vysvetľuje.  

Ako si poradiť v tejto situácii?

Samozrejme, najlepšie je zabezpečiť si dostatočnú prax už počas školy. Ak sa to ale nestalo a absolvent dnes rieši chýbajúce pracovné skusenosti, dôležité je nezúfať a neprestávať hľadať relevantné ponuky. Tie totiž stále dostupné sú, napríklad aj v Slovenských elektrárňach: Aktuálne sme rozbehli viaceré platené stáže a študentom tak opäť ponúkame zaujímavé príležitosti ako získať potrebnú prax práve u nás," predstavuje Svrček.

Mladí ľudia, ktorí túžia naberať po škole prax, sa tiež môžu obzrieť po ponukách spoločnosti Kaufland: „Naša spoločnosť aj napriek nepriaznivej situácií stále hľadá šikovných a motivovaných absolventov vysokej školy napríklad do Leadership programu," hovorí Alena Valašková, vedúca oddelenia recruiting a personálny marketing. Dodáva tiež, že pokiaľ ide o žiadané zručnosti, absolventi by sa mali zamerať na nasledovné: „Na počítačové zručnosti ako excel, prípadne sa zdokonaľovať cudzom jazyku, mať ochotu sa učiť nové veci, byť flexibilní a zaujímať sa o retail," vymenúva. 

Dranga odporúča, aby mladí ľudia vedeli rýchlo vyhodnotiť zaujímavé pracovné ponuky a rovnako rýchlo aj na ne reagovali. „Rýchly nástup je momentálne veľká výhoda," hovorí.

Dôležité tiež je uvažovať v širšej perspektíve.Nájdenie si praxe v odbore je v tomto období síce náročnejšie, študent by si mal však stanoviť priority. Ak ho odbor, ktorý študuje alebo študoval, napĺňa a chce sa mu venovať aj po škole, brigády či stáže z jeho odboru by mal mať ako prioritu, a to i za cenu, že v inom odvetví si vie možno zarobiť viac," radí Svrček. Množstvo mladých ľudí sa totiž nechá opantať "istými" zárobkami za barom či vo fast foode. „Táto prípadná strata z horšie platnej brigády - ktorá ale bude z odboru, sa mu môže neskôr veľmi rýchlo dorovnať či vrátiť," vysvetľuje.

 

Čo by urobili personalisti, ak by boli v koži absolventov?

Personalistov sme sa spýtali, čo by urobili oni, ak by boli v koži absolventov. Svrček by sa nebál osloviť spoločnosti, pre ktoré by chcel pracovať, aj priamo. Motivovaní študenti, ktorí si nechajú záležať aj na svojom životopise, priložených projektoch či portfóliu – v závislosti od typu pozície, sa do spoločnosti skôr či neskôr väčšinou dostanú. Na úvod na stáž či brigádu, pokiaľ sa osvedčia, tak sa aj v spoločnosti zamestnajú," hovorí. 

Podľa Drangu je riešením naberaním skúseností za každú cenu. "Išiel by som pracovať na určitý čas aj za minimálnu mzdu."

Viac o téme: Bez praxe Absovlenti
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy