Žiadny zázrak, ale realita: Prácu môžete získať aj bez potrebnej kvalifikácie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Na vytúžené miesto sa ľudia vo väčšine prípadov prepracovávajú pomaly cez množstvo rôznych pozícií. Nie je zložité získať ho, ak máte tie správne skúsenosti a zaujmete na pohovore. Čo však treba robiť, keď viete, že by ste v práci excelovali, ale chýba vám prax? Rozhodli ste sa presmerovať svoju kariéru, alebo ste žili roky v zahraničí, a preto máte diery v životopise? Nezúfajte, týchto niekoľko rád vám pomôže.

Práci musíte rozumieť

Ak sa chcete uchádzať o prácu, logicky ju musíte vedieť robiť. Pokiaľ ale chcete miesto v rozpore s predchádzajúcou praxou, musíte potenciálnemu zamestnávateľovi dokázať, že práci rozumiete. V tomto prípade sa už nemôžete spoliehať na svoje predchádzajúce úspechy, ale musíte odprezentovať vhodnú sadu zručností, ktoré ovládate. Čím lepšie rozumiete popisu práce, tým viac schopností viete ponúknuť.

Začnite pozitívami

Nedávajte nikomu dôvod, aby vás odmietol. Motivačný list jednoznačne nezačínajte slovami: „Viem, že sa na prácu nehodím, lebo som v tomto odbore ešte nepôsobil...“. Takýto úvod je síce úprimný, ale kontraproduktívny. Skúste sa sústrediť na pozitíva a vymenujte aspoň tri dôvody, prečo ste najvhodnejším kandidátom práve vy.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Stavte na ľudskosť

Ľudia dobre reagujú na osoby, ktoré sa správajú ako ľudia. Skúste nájsť prepojenie na osobnej úrovni – v mnohých prípadoch, práve to rozhodne, či vám dajú šancu. Ako to dosiahnuť, aby ste zároveň zachovali profesionalitu? Skúste spomenúť nedávny úspech firmy alebo budúceho šéfa. Nikto nechce pôsobiť ako pätolizač, ale poznáte človeka, ktorý nemá rád komplimenty? Okrem toho tak dáte najavo aj seriózny záujem, pretože ste do vyhľadávania týchto informácii investovali čas.

Zbavte sa žargónu

Pokiaľ ste dlhšie pracovali v jednom odbore, určite ste sa naučili všetko s ním spojené, vrátane žargónu. Ak sa však uchádzate o zamestnanie v inej oblasti, radšej naň zabudnite. Odbornými termínmi, ktorými nikto nerozumie, jednoznačne nezaujmete.

Viac o téme: Práca Zmena Zamestnanie Pohovor Kvalifikácia Iný Odbor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy