Hľadanie práce v zahraničí: Francúzsko

Vo Francúzsku je momentálne bez práce  3.388.900 ľudí.Vo Francúzsku je momentálne bez práce 3.388.900 ľudí. Zdroj: thinkstock.com

Hľadanie práce nie je ľahké doma, ani vo svete. Vo Francúzsku sa situácia s nezamestnanosťou zhoršila a vyskočila na nový rekord. Ešte stále je však nižšia oproti Slovensku.

Vo Francúzsku je momentálne bez práce  3.388.900 ľudí. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat má krajina dvanástu najvyššiu mieru nezamestnanosti v Európskej únii (10,4 %). Na porovnanie na Slovensku je miera nezamestnanosti 12,4 % a počet nezamestnaných je menej ako 400-tisíc ľudí.

Francúzsko je najväčším štátom západnej Európy a pokiaľ chcete ísť pracovať do tejto krajiny, mali by ste ovládať francúzsky jazyk aspoň na mierne pokročilej úrovni. Po príchode do krajiny nie je potrebné povolenie na pobyt. Ak chcete, môžete oň požiadať na prefektúre, radnici (podľa miesta pobytu) alebo na polícii. Nie je však potrebné pracovné povolenie. Francúzsko otvorilo svoj pracovný trh pre nové členské krajiny EÚ (okrem Bulharska a Rumunska).

Vo Francúzsku fungujú úrady práce „Pôle emploi“ , ktoré sa nachádzajú v každom meste a taktiež je možné kontaktovať Európske služby zamestnanosti (EURES). Ak vás do zamestnaneckého pomeru prijme francúzsky zamestnávateľ, je povinný prihlásiť vás do systému sociálneho zabezpečenia (Union de recouvrement des cotisations de sécurité sociale et d´allocations familiales) a taktiež prihlásiť na poistenie v nezamestnanosti. Pri dlhodobom výkone práce je taktiež potrebné zdravotné poistenie.

Fakty o práci vo Francúzsku:
 

  1. Minimálna mzda je od 1. januára 2011 stanovená na 9 eur na hodinu alebo 1365 eur mesačne.
  2. Pracovný deň nesmie byť dlhší ako 10 hodín.
  3. Zvyčajne sa pracuje od 9.00 hod. do 17.00 hod.
  4. Obedňajšia prestávka trvá 1 hodinu.
  5. Pracovný čas je 35 hodín týždenne.
  6. Platených sviatkov je 10.
  7. Pracovníci majú nárok na 5 týždňov platenej dovolenky za 1 odpracovaný rok.
  8. Daň nie je odvádzaná priamo zo mzdy. Povinnosť podať daňové priznanie majú osoby nad 18 rokov, ktoré tu majú hlavné bydlisko, žijú s rodinou trvalo vo Francúzsku, vykonávajú tu hlavné profesionálne aktivity alebo sa tu nachádza centrum ekonomických záujmov.
  9. Vo Francúzsku zamestnávateľ požaduje uznanie kvalifikácie. Uznáva ho inštitúcia Ministère de l´Education Nationale, Service Direction des affaires européennes. Tu je potrebné priniesť kópiu diplomu overenú notárom, preklad diplomu súdnym tlmočníkom a obálku so žiadateľovou adresou.
Viac o téme: Hľadanie Zahraničie Hľadanie práce Franúczsko Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Eures.sk; Eurostat

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy