Požiadavky na zamestnancov v roku 2013. Spĺňate ich?

V roku 2013 sa zvýšia požiadavky na zamestnancov.V roku 2013 sa zvýšia požiadavky na zamestnancov. Zdroj: photl.com

Nároky na pracovníkov sa každým rokom zvyšujú. Dôležitá bude flexibilita, ako aj výkonnosť, ktorá sa bude vyžadovať od kandidátov ako aj od pracovníkov.

Prognóza na budúci rok je veľmi opatrná. Zamestnávatelia si dobre spočítajú, či príjmu do pracovného pomeru zamestnancov a vzhľadom na novú úpravu daňovo-odvodového systému budú počítať každú korunu. Preto sa zvýšia aj nároky na nových zamestnancov, od ktorých sa budú vyžadovať väčšie schopnosti ako aj výsledky. Uchádzačom o zamestnanie, ktorí sa budú chcieť dostať do spoločnosti, už nebudú stačiť základné znalosti a zručnosti.

Ak budete chcieť v budúcom roku získať prácu alebo si zlepšiť vašu aktuálnu pracovnú pozíciu, riaďte sa štyrmi nasledujúcimi krokmi. 

  1. Komunikujte!
    Nezávisí od pracovnej úrovne, komunikácia je kľúčom pre každého úspešného pracovníka. Ak dokážete jasne sformulovať váš názor a máte schopnosť vytvoriť spojenie medzi vašim stupňom riadenia a vedením prostredníctvom vašej komunikácie, ste na dobrej ceste k rozvoju. Komunikujte preto jasne a zrozumiteľne.

  2. Prezentujte sa!
    Ak sa chystáte zmeniť zamestnanie alebo po novom roku sa pustite do aktívneho hľadania práce, do vášho hodnotenia u personalistov sa vám započítava aj tzv. skóre na sociálnych sieťach. Hlavne v zahraničí sa berie do úvahy klout skóre, ktoré vypovedá o aktivite užívateľa na sociálnych sieťach ako je Twitter, LinkedIn či blogy. Preto uvádzajte pravdivé informácie o vašich pracovných činnostiach a zverujte iba tie informácie, ktoré vám môžu priniesť úspech vo vašej kariére.

    To, čo píšete a čím sa prezentujete na sieti je vaša jediná značka. Preto sa vyhnite negatívnym postojom a prílišným hodnoteniam. Všetko vás raz môže „dostihnúť“ a vám sa to vráti v inej podobe.

    Každý pracovník by si mal uvedomiť, či jeho „osobná značka“ je atraktívna a odráža pravdivé informácie o zamestnávateľovi. Aj keď sa sociálne siete nevyužívajú na hľadanie ľudí v takej veľkej miere ako v zahraničí, nezabudnite však na fakt, že raz sa možno budete uchádzať o prácu v zahraničí.

  3. Buďte flexibilní!
    Flexibilita je jednou z vlastností, ktorú často vyhľadávajú personalisti u kandidátov. Na druhej strane sa touto vlastnosťou radi prezentujú aj samotní uchádzači o zamestnanie. Schopnosť rýchlo reagovať na meniace sa potreby zamestnávateľa bude veľmi cenená aj v budúcom roku.

    V pracovnom roku 2013 sa dokonca predpokladá, že od zamestnancov na niektorých pracovných pozíciách sa bude vyžadovať väčšia flexibilita, ako to bolo v roku 2012. Schopnosť učiť sa novým zručnostiam bude na najvyššej priečke dôležitosti. Súvisí to hlavne zo zavádzaním nových systémov v niektorých spoločnostiach.

  4. Zvýšte si produktivitu!
    V roku 2013 budú pracovníci musieť nájsť nové spôsoby, ako zvýšiť produktivitu. Ako sa ukázalo v prieskume, vedenie viacerých spoločností bude od svojich zamestnancov vyžadovať až 20 percentné zlepšenie výkonnosti zo súčasnej úrovne. Ak preto hľadáte spôsob, ako sa skutočne odlíšiť od svojich kolegov, buďte proaktívny. Hľadajte kreatívne riešenia ako zvýšiť obrat vo vašej organizácii a zapájajte sa do rôznych projektov.

Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment má skúsenosti z požiadavkami zamestnancov ako aj zamestnávateľov.

"Najčastejšími požiadavkami zamestnávateľov na osobnostné vlastnosti zamestnancov sú lojalita, schopnosť motivovať seba aj podriadených, pozitívny postoj, orientácia na výsledky, flexibilita," hovorí Ivana Brutenič.

Očakávanie uchádzačov o prácu sa líšia podľa ich cieľov.

"Vo všeobecnosti je možné povedať, že uchádzači majú záujem pracovať v príjemnej firemnej kultúre, kde je akceptovaný ich názor, môžu ovplyvniť chod firmy. Zamestnanci potrebujú cítiť, že sú pre firmu dôležití, že sú spravodlivo odmeňovaní na základe výsledkov práce a nadriadení dodržiavajú svoje slovo," hovorí Brutenič z Exact Recruitment.

Viac o téme: Zmena Hľadanie Povýšenie Práce Schopnosti Vlastnosti 2013 Zručnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: online.wsj.com; red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy