Živnostníkov s vyšším príjmom čaká vyššia daň z príjmov

Živnostníkov čaká vyššia sadzba dane od roku 2013.Živnostníkov čaká vyššia sadzba dane od roku 2013. Zdroj: rgbstock.com

Od nového roka pribudne progresivita zdanenia pre fyzické osoby, čo znamená 25-percentné zdanie pre FO, ktorých základ dane presiahne 34 401,74 eur.

Jednou z ďalších významných zmien v účtovníctve živnostníkov bude od 1. januára iná sadzba dane zo zisku. Hoci pre rok 2013 stále platí, že základ dane sa bude pri fyzických osobách zdaňovať 19 %, od nového roka pribúda progresivita zdanenia. Zavádza ju novela Zákona o dani z príjmu, ktorú už schválil parlament SR a čaká na podpísanie prezidentom.

Nový zákon hovorí o zavedení vyššej, 25-% sadzby dane na zdaniteľné príjmy fyzických osôb, ktorých základ dane presiahne 176,8-násobok životného minima. Platným životným minimom sa pritom rozumie suma životného minima platná k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, teda 194,58 eura.

Vyššej sadzbe dane z príjmov FO tak bude podliehať od roku 2013 tá časť základu dane, ktorá presiahne 34.401,74 eura.

"Progresia zdanenia sa bude týkať všetkých FO bez ohľadu na druh príjmov. Vyššia sadzba dane 25 % sa vzťahuje aj na SZČO," informoval Peter Pašek z poradenskej spoločnosti v oblasti účtovníctva Accace.
 

Viac o téme: Domáce Daň Z Živnostníci Zdanenie Príjmu FO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy