Ako byť dobrým rodičom popri zamestnaní: Nezabúdajte hlavne na týchto 8 vecí

Ako skĺbiť pracovný, rodinný a osobný život? Byť dobrým rodičom aj popri budovaní kariéry môže byť výzvou, no nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Je dôležité, aby ste sa svojim deťom venovali, a to aj napriek tomu, že ste mali v práci náročný deň. Nikdy ich neodsúvajte na vedľajšiu koľaj.

Ak chcete, aby z vás bol dobrý pracujúci rodič, pokúste sa zamerať na nasledovných 8 vecí. Samozrejme, že niektoré dni sa nepodarí urobiť všetko zo zoznamu, no pokúste sa splniť aspoň niektoré body. Určite nechcete, aby si vaše deti pamätali len na to, že ste stále pracovali. 

Venujte im plnú pozornosť

Ale tú skutočnú, bez rušenia mobilom, televíziou alebo počítačom. Odložte všetko bokom a buďte tu pre svoje ratolesti, aj keď len na pár minút. Dajte im vedieť, že ich počúvate a že sú pre vás prioritou. Vďaka tomu môžete budovať silnejšie puto a dôveru medzi vami. 

Najedzte sa spolu

Spoločné stolovanie je dôležité a mnohé rodiny to podceňujú. Ak počas raňajok nestíhate, vynahraďte to svojej rodine aspoň počas večere. Nezabudnite odložiť mobil a sústrediť sa na svojich najbližších. Môžete sa počas jedenia porozprávať alebo naplánovať ďalšie dni. 

Spoločné aktivity vonku

Ak to čas a počasie dovolí, strávte spolu nejaký čas aj vonku. Prechádzka, jazda na bicykli alebo hra na ihrisku môžu byť príjemným spôsobom, ako sa nejako hýbať a zároveň si užívať spoločné chvíle. Po škole napríklad nejdite hneď domov, ale vezmite deti niekam. Počas víkendov sa snažte naplánovať aj nejaký výlet.

Ako byť dobrým rodičom Galéria fotiek (3)

Opýtajte sa detí, aký mali deň

„Ako bolo v škole?“ Tak túto otázku dostal azda každý z nás. Ak nechcete úsečnú odpoveď, skúste to na deti inak. Pýtajte sa ich, čo počas dňa zažili, čo im urobilo radosť alebo naopak, čo sa im nepáčilo. Snažte sa čo najdlhšie udržať rozhovor bez toho, aby malo dieťa pocit, že ho len vypočúvate. 

Prečítajte im rozprávku 

Kým sú deti malé, vyhraďte si čas na to, aby ste im pred spaním prečítali rozprávku. Spoločné čítanie s deťmi posilňuje vzťahy, ale tiež podporuje ich jazykové zručnosti. S väčšími môžete zájsť do knižnice alebo kníhkupectva, aby si vybrali diela, ktoré ich zaujímajú. 

Vytvorte si vlastné rituály

Môžu byť ranné alebo večerné. Keď počas dňa nemáte veľa času nazvyš, vyčleňte si ho aspoň raz do dňa a venujte sa deťom. Keď budete mať svoje vlastné rituály, deti budú vedieť, čo ich čaká, ale taktiež sa budú tešiť na čas strávený s vami. Môže ísť napríklad aj o tú večeru, čítanie knihy a podobne. 

Naplánujte si ďalší deň

Plány na nový deň by ste si mali urobiť už večer, aby ste vedeli, koľko voľného času vám zvýši. Ten si následne zadeľte tak, aby ste sa mohli venovať deťom. Ak by ste všetko riešili za pochodu, mohlo by sa ľahko stať, že by vám nezostala žiadna voľná chvíľa navyše. 

Ako byť dobrým rodičom Galéria fotiek (3)

Povzbudzujte ich k samostatnosti 

Aj keď je dôležité tráviť čas spolu, je tiež potrebné povzbudzovať deti k tomu, aby sa venovali vlastným aktivitám. Tým podporujete ich samostatnosť a sebavedomie.

Pamätajte, že kvalita času, ktorý s deťmi trávite, je dôležitejšia ako množstvo. Aj keď máte po práci obmedzený čas, tieto chvíle môžu mať veľký vplyv na rozvoj a vzťah s vašimi deťmi.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Výchova detí Pracujúci rodičia
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy