10 vecí, na ktoré treba myslieť pri výbere vysokej školy

Správny výber vysokej školy je veľmi dôležitý pre budúci úspech.Správny výber vysokej školy je veľmi dôležitý pre budúci úspech. Zdroj: thinkstock.com

Pohľad do kalendára nám hovorí, že sme sa ocitli v mesiacoch, kedy mnohí maturanti spolu s rodičmi zvažujú, na ktorú vysokú školu by sa chceli dostať. Avšak pred nástupom na štúdium je dobré zopakovať si 10 vecí, ktoré by každý budúci študent vysokej školy mal od svojej “alma mater” očakávať.

 
  1. Študijný program s prepojením na prax
    Dnes sa zamestnávatelia ohliadajú po zamestnancoch, ktorí popri teórii ovládajú aj praktické riešenie problémov, používajú kritické myslenie a absolvovali prax, napríklad aj počas školy. Kombinácia teórie a praxe by mala tvoriť základ každého moderne zostaveného študijného programu a praktické príklady vyučované formou prípadových štúdií, projektov, kritických analýz, či simulácií by mali byť integrálnou súčasťou štúdia.
  2. Akcent na tzv. “soft skills”
    Škola by mala popri tvrdej teórii rozvíjať tiež mäkké interpersonálne zručnosti. Učí študentov správne komunikovať v osobnom či písomnom styku, pracovať v tímoch, viesť mítingy, jednoducho viesť tú správnu obchodnú komunikáciu.
  3. Akcent na výučbu jazykov
    Ovládanie aspoň jedného svetového jazyka v písomnom a verbálnom prejave je dnes nutnosť. Nehovoriac o tom, že angličtina si na poli biznis komunikácie vyslúžila titul “lingua franca”. Či realizujeme obchodné zmluvy, podnikáme so zahraničím, cestujeme, zúčastňujeme sa medzinárodných seminárov alebo konferencií, bez angličtiny to nepôjde. Preto si vyberajte školu, ktorá uskutočňuje svoje programy tiež v angličtine.
  4. Medzinárodný učiteľský zbor
    Nie je nič lepšie pre študenta vysokej školy ako štúdium v medzinárodnom akademickom prostredí. Medzinárodný charakter školy a interakcie so zahraničnými a domácimi študentmi a učiteľmi obohacujú študenta a učia ho pohybovať sa v medzinárodnom prostredí. Zahraniční vyučujúci so sebou popri vedomostiach prinášajú tiež kúsok svojho iného sveta, čo spestruje a zatraktívňuje akademické prostredie.
  5. Mimoškolské aktivity
    Vyžadujte, aby vaša budúca vysoká škola mala aktivity aj mimo školského rozvrhu. Študentské kluby, umelecké aktivity a neformálne stretnutia dotvárajú život vysokoškoláka. V rámci týchto spoločenských a športových aktivít sa formujú neformálne vzťahy a priateľstvá, ktoré do budúcna vytvárajú siete kontaktov aj v rámci pracovných vzťahov.
  6. Bohatosť a pestrosť študijných zdrojov
    Dnes spoliehať sa na študijné zdroje publikované výlučne v slovenskom jazyku by bolo pre študenta krátkozraké. Kvalitná škola musí disponovať tiež katalógom zdrojov publikovaných v angličtine, prípadne v inom svetovom jazyku. Databázy na internete, vedecké články a ďalšie online zdroje sú dnes samozrejmosťou na každej kvalitnej škole.
  7. Online štúdium
    Hľadáte flexibilitu v štúdiu? Chcete študovať vtedy, keď máte čas a nechcete byť viazaní pevným rozvrhom? Kvalitné online štúdium vám dopraje flexibilitu, ktorú hľadáte. Nemusíte cestovať v zápchach, odísť od rodiny či zanechať športovú kariéru, stačí sa pripojiť na internet a študovať. Kvalitné online programy sú podporené prepracovanými komunikačnými portálmi a online zdrojmi vrátane webinárov, online diskusií, videoprednášok, testov a ďalších nástrojov pre úspešné zvládnutie online štúdia.
  8. Možnosť študovať v zahraničí
    Uistite sa, že vami vybraná škola má mobilitné programy pre študentov. ERASMUS a ďalšie možnosti štúdia v zahraničí vytvárajú skvelé príležitosti vidieť svet a skúsiť štúdium aj za hranicami Slovenska. Preto si zistite, akú bohatú sieť partnerských škôl má tá vaša.
  9. Uplatnenie a kariérne centrum
    Aké ma čaká uplatnenie po ukončení štúdia? Akú absolventskú mieru nezamestnanosti má moja budúca škola? Skončím štúdium a čo potom? Spýtajte sa svojej budúcej školy aké dosahuje výsledky a ako vám vie byť nápomocná pri výbere budúceho zamestnávateľa. Pomôcť môže kariérne centrum školy, kde odborný personál disponuje informáciami a kontaktmi na zamestnávateľov a firmy, ktoré ponúkajú študentom možnosti uplatnenia už počas školy. Pracovné stáže, brigády a výpomoc vo firmách vám otvoria dvere do skutočnej praxe v budúcnosti.
  10. Spoločné programy so zahraničnými univerzitami
    Nie je nič lepšie ako študovať spoločný program a získať dva diplomy. Či už na bakalárskom alebo magisterskom stupni, zistite si možnosti štúdia v spoločných programoch. Rozšírite tým svoju uplatniteľnosť v budúcnosti. Predmety spoločného študijného programu zabezpečené zahraničnou univerzitou spestria a obohatia vaše domáce štúdium.

Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky pre vás pripravila dňa 22. januára 2015 Vysoká škola manažmentu/City University of Seattle v Bratislave a Trenčíne, ktorá v tento deň zorganizuje od 10.00 hod. Deň otvorených dverí, počas ktorých sa dozviete všetky potrebné informácie o možnostiach a podmienkach štúdia a prečo je dôležité už dnes myslieť na svoju budúcnosť. Viac informácií na www.vsm.sk.

Viac o téme: Študent Študenti Úspech Vysoká škola Štúdiu VSM Výber školy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: PR článok, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy