Som ešte zamestnaná alebo mám nárok na podporu?

poradnaporadna

Bola som zamestnaná, pracovnú zmluvu som mala do konca roka 2008, ešte v tom istom roku (2008) som nastúpila na materskú dovolenku a tá mi konči teraz 4.8.2011. Moja otázka je: je zamestnávateľ povinný zobrať ma späť na pracovnú pozíciu, ak mi už skončila zmluva a už mi aj poslali zápočet rokov? Mám sa ísť do firmy ohlásiť alebo rovno hľadať novu prácu či ísť na úrad práce? Ak by som sa prihlásila na úrad práce, dostávala by som nejaké peniaze (ak by som si nevedela nájsť prácu a som slobodná matka)? Vôbec neviem ako postupovať, keďže na úradoch sú neochotní a ak sa človek nevyzná v zákonoch, tak ho hneď odpíšu.

Poradňa: Pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú skončil uplynutím dojednanej doby a to bez ohľadu na skutočnosť, že v tom čase bola zamestnankyňa na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Nemáte povinnosť ísť sa ohlásiť k bývalému zamestnávateľovi ani ho nemusíte informovať o tom, že ste skončili rodičovskú dovolenku.

Ak sa Vám nepodarí nájsť si zamestnanie, môžete sa prihlásiť na úrade práce, ale podľa vyššie uvádzaných informácií predpokladáme, že Vám nárok na podporu v nezamestnanosti nevznikne. Podľa novely zákona o sociálnom poistení platnej od februára 2011 po skončení rodičovskej dovolenky by ste mali nárok na podporu v nezamestnanosti, ak by ste mali iba prerušené obdobie povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky , t.j. ak by ste mali postavenie zamestnanca, lebo iba takéto obdobie sa započítava do obdobia poistenia v nezamestnanosti, na základe ktorého vzniká nárok na dávku v nezamestnanosti.

 

Podľa Vami uvádzaných dostupných informácii by Vám mal vzniknúť nárok na dávku v hmotnej núdzi. Podľa zákona č. 599/2003 Z.z.o pomoci v hmotnej núdzi má nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke fyzická osoba a osoby, ktoré sa s ňou spoločne posudzujú vtedy, ak sú v stave hmotnej núdze. kedy príjem občana a fyzických osôb, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, nedosahuje životné minimum a občan a fyzické osoby, ktoré sa s občanom spoločne posudzujú, si príjem nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť vlastným pričinením.

 

16.08.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy