Vyradenie z evidencie na úrade práce.

právna poradňaprávna poradňa

Zamestnala som pani na dohodu o vykonaní práce na maximálne 10hodín týždenne. Pani je evidovaná na úrade práce a nepoberá žiadnu dávku. Dohodu som priniesla na úrad 18-teho a dohoda bola podpísaná od 16.-teho.Úradníčka mi povedala, že musí pani vyradiť z evidencie, nakoľko dohodu sme mali priniesť aspoň jeden deň vopred ako začala platiť zmluva.

Poradňa: Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce. Táto podmienka stanovená Zákonníkom práce však neustanovuje, kedy je potrebné podať prihlášku zamestnanca na účely sociálneho poistenia pod.

 

Dôvod k vyradeniu z evidencie uchádzačov o zamestnanie a jeho spojitosť s oneskoreným predložením dohody o vykonaní práce je sporná. Na základe dohody o vykonaní práce, ktorá je jednou z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nevzniká pracovný pomer, ale vzniká pracovnoprávny vzťah.

 

Za uchádzača o zamestnanie sa považuje občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:

 

• nie je zamestnanec,

• neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,

• nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,

• vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov (za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo iného právneho vzťahu); skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v termíne určenom úradom.

 

Za zamestnanca sa podľa § 4 zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti považuje osoba v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu (t.j. ktorá vykonáva prácu na základe niektorej zo zmlúv podľa Obchodného zákonníka).

V prípade prác na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru je nevyhnutné posudzovať výšku odmeny dosiahnutej pri zárobkovej činnosti.

 

Úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie dňom

a) nástupu do zamestnania,

b) začatia prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti,

c) nástupu na sústavnú prípravu na povolanie,

d) nástupu na výkon trestu odňatia slobody,

e) vzatia do výkonu väzby,

f) priznania starobného dôchodku alebo dňom dovŕšenia veku potrebného na nárok na starobný dôchodok u poberateľa invalidného dôchodku podľa osobitného predpisu

g) narodenia dieťaťa,

h) úmrtia,

i) odchodu do členského štátu Európskej únie na obdobie dlhšie ako 15 kalendárnych dní

j) odchodu do cudziny na obdobie dlhšie ako 15 kalendárnych dní s výnimkou liečenia v cudzine,

k) začatia vykonávania zárobkovej činnosti v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,

l) požiadania o vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie z dôvodu starostlivosti o dieťa do desiatich rokov veku alebo preukázanej osobnej starostlivosti o blízku osobu, ktorá je odkázaná na osobnú celodennú opateru,

m) požiadania o vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie,

n) ktorým prestal spĺňať podmienku výkonu zárobkovej činnosti, z ktorej odmena nepresahuje 65% zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu

o) nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o neplatnosti skončenia pracovného pomeru alebo nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o zrušení rozhodnutia orgánu štátnej správy o skončení štátnozamestnaneckého pomeru alebo služobného pomeru.

 

7.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy