Pracovný pomer na dobu určitú počas zastupovania na materskej dovolenke

poradnaporadna

Chcela by som vedieť, či mi mala byť pridelená práca taká, ktorú vykonávala tá, ktorú zastupujem, alebo či je to podľa zákonníka práce správne, že robím úplne niečo iné, aj napriek tomu, že ju zastupujem. Moja pracovná náplň nie je vôbec taká, akú mala tá pani. Má zamestnavateľ právo mi dať robiť úplne niečo iné, aj keď ma prijal na zastupovanie? Musí byť v pracovnej zmluve na dobu určitú počas zatupovania na materskej dovolenke uvedené aj do kedy je najdlhšia doba zastupovania? Lebo to vôbec nemám uvedené. Na koho sa mám s tými vecami obrátiť, keď moja nadriadená vedúca ma odbila odpoveďou, že to je jej vec akú mi dala pracovnú náplň? Ďalšia otázka je ohľadom platu, že keď zastupujem, či mám nárok aspoň na taký plat aký mala tá predo mnou. A keď zamestnávateľ má rozpísané podľa druhu práce aj platové zaradenie a vôbec podľa toho nie som zaradená, keď si to obhájim, či mám nárok na žiadanie preplatenia aj spätne za tú vykonávanú prácu.

Poradňa: V zmysle § 43 Zákonníka práce, v pracovnej zmluve je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika, miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto),deň nástupu do práce, mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve. Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. V pracovnej zmluve možno dohodnúť ďalšie podmienky, o ktoré majú účastníci záujem, najmä ďalšie hmotné výhody.

Pracovná zmluva je síce dvojstranný právny úkon, ktorý vzniká na základe súhlasného prejavu vôle zamestnanca a zamestnávateľa, ale konkretizáciu pracovnej náplne v pracovnej zmluve vykonáva zamestnávateľ. Zákon taktiež zamestnávateľovi neukladá povinnosť dojednať so zamestnancom prijatým do pracovného pomeru na dobu určitú na zastupovanie iného zamestnanca totožnú pracovnú náplň alebo rovnakú mzdu ako mal zastupovaný zamestnanec. V tejto súvislosti je nevyhnutné zohľadniť, že zamestnávateľ mohol pristúpiť k reorganizácii a prerozdeleniu niektorých úloh v súvislosti s odchodom zamestnankyne na materskú dovolenku.

Pracovný pomer na dobu určitú je potrebné dojednať písomne a jeho trvanie môže byť vymedzené alebo určitou skutočnosťou (napr. zastupovanie počas trvania materskej dovolenky ) alebo konkrétnym dátumom. V každom prípade však platí ustanovenie § 48 ods. 2 Zákonníka práce, podľa ktorého pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na tri roky. Uvedenú skutočnosť však nie je povinné uvádzať v pracovnej zmluve, vyplýva priamo zo zákona.

Ohľadom pracovného a mzdového zaradenia je potrebné uvážiť, o aký interný predpis zamestnávateľa sa jedná a či je v pracovnej zmluve pri mzdových dojednaniach obsiahnutý odkaz na tento interný predpis. Predpokladáme, že pracovná zmluva obsahuje konkrétne mzdové dojednania, preto aj ich zmena môže byť vykonaná len písomne vo forme dodatku k pracovnej zmluve.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy