Príjem ženy: materské dostáva aj pri predčasnom pôrode

Výška materského príspevku sa počíta odo dňa nástupu na materskú dovolenku. Výška materského príspevku sa počíta odo dňa nástupu na materskú dovolenku. Zdroj: photl.com

Porodila som predčasne v 27. týždni a dieťatko je v inkubátore. Rodný list dostanem až zajtra. Mám nárok na poberanie materského?

 

Poradňa: Výška materského príspevku sa počíta odo dňa nástupu na materskú dovolenku. Jednou z podmienok získania materskej je platenie nemocenského poistenia po dobu 270 dní za posledné dva roky. Nárok na materské vzniká od začiatku 6. týždňa pred očakávaným termínom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku 8. týždňa pred týmto dňom. Ak pôrod nastal skôr, nárok vzniká odo dňa pôrodu. Maximálne je možné dávku na jedno dieťa poberať maximálne 34 týždňov od vzniku nároku. Ak je matka osamelá, nárok na dávku má 37 týždňov. Rozhodujúci pre začiatok výplaty materského je deň nástupu na materskú dovolenku, ktorú vypisuje lekár.

V prípade, ak je žiadateľka materského zamestnankyňou, počas poskytovania materského nemôže poberať príjem, ani dostať jednorazovú odmenu. Materské sa vypočítava z denného vymeriavacieho základu za rozhodujúce obdobie. Toto obdobie závisí od toho, kedy vzniklo  nemocenské poistenie, kedy vznikol dôvod na poskytnutie materského a rovnako aj od dĺžky trvania nemocenského poistenia. Materská dávka sa vypočíta ako 65 % z denného vymeriavacieho základu.

Povinnosti ženy pri nástupe na materskú dovolenku:

  1. Odovzdať tlačivo „Žiadosť o materské“, ktoré vystavuje ošetrujúci lekár – gynekológ, príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne (SP). V prípade, ak je žena zamestnaná, túto žiadosť treba pred odovzdaním dať potvrdiť zamestnávateľovi.
  2. Povinnosťou je oznámiť rodné číslo dieťaťa po jeho narodení, napr. zaslaním neoverenej fotokópie rodného listu dieťaťa príslušnej pobočke SP, ktorá jej materské vypláca.

Ak žena poberá dávku materské, štát za ňu platí poistné na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu (vrátane príspevkov do II. piliera, ak sú jeho sporiteľmi) v zmysle zákona automaticky počas celého obdobia, keď sa materská dávka poskytuje. Do Sociálnej poisťovne po narodení dieťaťa nemusí nič oznamovať, ani sa na poistenie prihlasovať. Prihláška na dôchodkové poistenie sa podáva až po ukončení poskytovania materského. Na poistenie je potrebné prihlásiť sa najneskôr v posledný deň poberania materského s dátumom vzniku od prvého dňa po ukončení poberania materského.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Matka Žena Sociálna poisťovňa Materská Dávka Materské SP Materská dávka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Sociálna poisťovňa, Text: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy