Môže dať zamestnávateľ výpoveď počas rodičovskej dovolenky?

Ženy na materskej dovolenke.Ženy na materskej dovolenke. Zdroj: photl.com

Na materskej a rodičovskej dovolenke máme dve zamestnankyne. Zatiaľ ju obidve nemienia ukončiť na vlastnú žiadosť. Firma sa premiestňuje do iného okresu. Môžeme vyzvať z tohto dôvodu zamestnankyne na ukončenie pracovného pomeru?

Poradňa: Vo všeobecnosti platí , že zamestnankyni na materskej/ rodičovskej dovolenke zamestnávateľ nemôže dať výpoveď. Tento zákaz výpovede však neplatí bez výnimky a možno ho použiť v prípade, ak sa sťahuje alebo premiestňuje zamestnávateľ.

V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm a) Zákonníka práce, zamestnávateľ môžeš dať zamestnancovi výpoveď, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť.

V zmysle ustanovenia § 63 ods.2 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, iba vtedy, ak:

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

V zmysle ustanovenia § 64 ods. 1 písm. c) ZP zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe,   keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky,

Tento zákaz sa v zmysle ustanovenia § 64 ods. 3 písm. a)  ZP nevzťahuje na výpoveď danú z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) , t.j. z dôvodu sťahovania zamestnávateľa.

V prípade skončenia pracovného pomeru z vyššie uvedeného dôvodu, zamestnancovi môže vzniknúť nárok na odstupné. Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. .

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. a) ZP, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. 

Dĺžka trvania výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru v čase doručenia výpovede.   Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a)  je  dva mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov alebo  tri mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov. Ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok, je výpovedná doba jeden mesiac

Z vyššie uvedeného vyplýva, že zamestnávateľ môže navrhnúť skončenie pracovného pomeru dohodou alebo  dať zamestnankyniam výpoveď, aj keď sú na materskej/ rodičovskej dovolenke.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dovolenka Rodičovská Skončenie Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy