Ako neprísť o odstupné počas rodičovskej dovolenky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Momentálne som na rodičovskej dovolenke do 24.9.2012. Na zmluve mám dojednané, že budem pracovať na určitej prevádzke, ktorá sa zrušila. Je vytvorená nová prevádzka o ulicu ďalej. Mala by som aj klesnúť na nižšiu pozíciu, aj pracovná doba by sa mi menila. Chcem sa Vás opýtať, ako mám postupovať, aby som neprišla o odstupné? Môžem dať výpoveď?

Poradňa:

V prípade, ak dá výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné mu nevzniká.

Ak sa nedohodnete na zmene podmienok
Ak sa po návrate z rodičovsklej dovolenky nedohodnete so zamestnávateľom na zmene podmienok uvedených v pracovnej zmluve, t.j,. miesto výkonu práce a pracovný čas, zamestnávateľ Vám môže dať výpoveď. Vo všeobecnosti počas tehotenstva, materskej alebo rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede, ale uvedené neplatí, ak je dôvodom výpovede zrušenie alebo premiestnenie zamestnávateľa alebo jeho časti. Z uvedeného vyplýva, že ak sa premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, možno dať zamestnankyni výpoveď aj počas trvania rodičovskej dovolenky.

Nárok na odstupné
Nárok na odstupné vznikne len v tom prípade, ak ku skončeniu pracovného pomeru má dôjsť z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce( t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť alebo ak sa zamestnanec stal nadbytočným v dôsledku rozhodnutia zamestnávateľa alebo ak je zamestnancovi daná výpoveď zo zdravotných dôvodov).

Plynutie výpovednej doby a odstupné
Ak je daná výpoveď, výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Ak je daná zamestnancovi výpoveď z jedného z vyššie uvedených dôvodov a zamestnanec pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiada o skončenie pracovného pomeru, má zamestnanec nárok na odstupné vo výške násobku priemerného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Dĺžka výpovednej doby závisí od dĺžky trvania pracovného pomeru ku dňu doručenia výpovede. Dĺžka výpovednej doby je dva mesiace, ak pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok a menej ako päť rokov. Ak pracovný pomer trval najmenej päť rokov, dĺžka výpovednej doby je tri mesiace.

Z uvedeného vyplýva, že ak Vám dá zamestnávateľ výpoveď z vyššie uvedených dôvodov a vy chcete dostať odstupné, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby musíte požiadať zamestnávateľa, aby s Vami skončiť pracovný pomer dohodou, v tom prípade nebudete počas výpovednej doby pracovať, skončíte pracovný pomer predtým, ako výpovedná doba začne plynúť a dostanete odstupné. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Výpovedná doba Odstupné rodičovská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy