Organizačná zmena a výpoveď. Platí Kolektívna zmluva?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

V súčasnosti pracujem ako vedúca útvaru, riadenie je minimálne 3 stupňové, ale je zámer vedenia sploštiť organizačnú štruktúru. Predpokladám, že toto je organizačná zmena, s čím bude súvisieť aj počet ľudí na útvare (zníži sa počet cca na polovicu), s tým je predpoklad, že sa bude prehodnocovať aj výška odmeny/platu vedúceho pracovníka. Môžem odmietnuť takto pripravovaný návrh a požiadať o výpoveď s odstupným? Alebo je tu možnosť zamestnávateľa poňať to ako ponuku práce pre mňa a ak s tým nebudem súhlasiť budem musieť odísť bez odstupného? Platí výška odstupného dohodnutá v Kolektívnej zmluve?

Poradňa:

Ak sa zamestnanec v dôsledku organizačnej zmeny u zamestnávateľa stane nadbytočným, je daný dôvod výpovede zo strany zamestnávateľa v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu. Ak mal zamestnávateľ voľné pracovné miesto a zamestnancovi ho neponúkol, výpoveď je neplatná. V kolektívnej zmluve možno dohodnúť konkretizáciu vyššie uvedenej ponukovej povinnosti zamestnávateľa alebo ju vylúčiť.

V prípade, ak zamestnanec prijme ponúkanú prácu, bude pravdepodobne potrebné vykonať dohodu o zmene pracovnej zmluvy; ak zamestnanec odmietne ponúkanú prácu, táto skutočnosť nemá vplyv na odstupné. Nárok na odstupné vzniká len v určitých prípadoch stanovených Zákonníkom práce. Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi odstupné, ak sa pracovný pomer skončí dohodou okrem iného aj z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočným v dôsôedku organizačnej zmeny u zamestnávateľa ( §63 ods. 1 písm , b) ). Zamestnancovi vtedy patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Od 1.9.2011 bol zrušený súbezh výpovednéj doby a odstupného.

Ak bola zamestnancovi daná výpoveď z vyššie uvedeného dôvodu, zamestnanec má právo pred začatím plynutia výpovednej doby požiadať zamestnávateľa, aby sa pracovný pomer skončil dohodou. Tejto žiadosti je zamestnávateľ povinný vyhovieť. Zamestnancovi patrí odstupné najmenej v sume, ktorá je násobkom jeho priemerného mesačného zárobku a počtu mesiacov, počas ktorých by trvala výpovedná doba. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne, že zamestnanec zotrvá v pracovnom pomere len časť výpovednej doby, zamestnancovi patrí pomerná časť odstupného.

Požiadať o výpoveď s odstupným zákon nezakazuje, ale podľa aktuálne platného právneho stavu neexistuje súbeh, t.j. zamestnanec sa po doručení výpovede môže rozhodnúť, či odpracuje výpovednú dobu alebo požiada o odstupné a v takom prípade pracovný pomer skončí dohodou pred začiatkom plynutia výpovednej doby a zamestnávateľ mu vyplatí odstupné. Kolektívna zmluva môže upravovať napr. odstupné pre zamestnanca aj výhodnejšie. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
 

Viac o téme: Organizačná zmena výpoveď odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy