Ako sa vypočíta odstupné?

Rozhodujúcim obdobím na výpočet odstupného je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok.Rozhodujúcim obdobím na výpočet odstupného je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Zdroj: photl.com

Akým zákonom a paragrafom by sa mali účtovníci riadiť pri výpočte výšky odstupného? Zamestnávateľ mi ponúkol trojmesačné odstupné. Účtovníčka mi tvrdila, že jeho výška sa bude vypočítavať z trojnásobku posledného uzavretého štvrťroku, avšak skoro celý október som bola práceneschopná.

Poradňa: Výška odstupného sa v zmysle Zákonníka práce určuje  ako násobom priemerného mesačného zárobku.  Pojem priemerný zárobok na pracovnopráve účely je upravený v § 134 a 135 Zákonníka práce. Priemerný zárobok  sa zisťuje zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období. 

Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka.

V prípade opísanom  vyššie mala teda účtovníčka zamestnávateľa pravdu a priemerný mesačný zárobok sa bude zisťovať podľa zárobku v predchádzajúcom kalendárnom štvrťroku. Ak bol v tom čase zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného, t.j. ak v rozhodujúcom období neodpracoval aspoň 22 dní alebo 170 hodín, používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú zamestnanec dosiahol od začiatku rozhodujúceho obdobia, alebo zo mzdy, ktorú by zrejme dosiahol.

Priemerný zárobok sa zisťuje ako priemerný hodinový zárobok. Priemerný hodinový zárobok sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta. Ak sa podľa pracovnoprávnych predpisov, tak ako je to napríklad pri určení odstupného, má použiť priemerný mesačný zárobok, postupuje sa tak, že priemerný hodinový zárobok sa vynásobí priemerným počtom pracovných hodín pripadajúcich v roku na jeden mesiac podľa týždenného pracovného času zamestnanca. Priemerný mesačný zárobok sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.

Ak je priemerný zárobok zamestnanca nižší ako minimálna mzda, na ktorú by zamestnancovi vznikol nárok v kalendárnom mesiaci, v ktorom vznikla potreba priemerný zárobok použiť, zvýši sa priemerný zárobok na sumu zodpovedajúcu tejto minimálnej mzde.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výpočet Odstupné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy