Ako sa vypočíta odstupné po ročnej PN-ke?

Pravdepodobný zárobok sa teda určí z hrubej mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol, ak by pracoval celé rozhodujúce obdobie.Pravdepodobný zárobok sa teda určí z hrubej mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol, ak by pracoval celé rozhodujúce obdobie. Zdroj: photl.com

Bola som rok na PN a zo zdravotných dôvodov som dala výpoveď. Moja priemerná mesačná mzda sa skladala zo základu 760 eur plus pohyblivá zložka za plnenie plánov, čo bolo mesačne priemerne okolo 1200 eur. Zamestnávateľ mi dal podpísať dohodu na základe môjho zdravotného stavu, kde sa píše, že dostanem odstupné vo výške priemerného mesačného zárobku, ale mzdárka mi oznámila, že keďže som bola rok doma, tak mi nevedia vypočítať priemerný zárobok a dostanem len priemer zo základu. Údajne sa to ráta za posledné tri mesiace. Nikde v Zákonníku práce som to nenašla a zdá sa mi to nefér, keďže som bola zamestnaná 17 rokov u jedného zamestnávateľa a plány som plnila každý jeden mesiac min. na 80 percent. Mala mzdárka pravdu?

Poradňa:   Priemerný zárobok na pracovnoprávne účely sa zisťujev zmysle ustanovenia § 134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej na výplatu v rozhodujúcom období a z obdobia odpracovaného zamestnancom v rozhodujúcom období.  Rozhodujúcim obdobím je kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Priemerný zárobok sa zisťuje vždy k prvému dňu kalendárneho mesiaca nasledujúceho po rozhodujúcom období a používa sa počas celého štvrťroka. Priemerný zárobok sa teda zisťuje vždy k 1. januáru, 1. aprílu, 1. júlu a k 1.októbru kalendárneho roka.

Ak zamestnanec v rozhodujúcom období neodpracoval aspoň 22 dní alebo 170 hodín, používa sa namiesto priemerného zárobku pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa zistí zo mzdy, ktorú zamestnanec dosiahol od začiatku rozhodujúceho obdobia, alebo zo mzdy, ktorú by zrejme dosiahol. V prípade, ak zamestnanec nepracoval, namiesto priemerného zárobku je teda potrebné zisťovať pravdepodobný zárobok. Pravdepodobný zárobok sa teda určí z hrubej mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol, ak by pracoval celé rozhodujúce obdobie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Mzda Výpočet Zárobok Odstupné Odstupného
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy