Výpoveď zo strany zamestnanca a odstupné

poradnaporadna

Manžel pracuje ako školník. Škola, kde je zamestnaný sa z organizačných dôvodov v novom školskom roku zlúči s inou školou. Manželovi nové miesto neponúkli a tak si ho našiel sám. Teraz ale potrebuje dať výpoveď, pretože má nastúpiť na nové miesto. Ak podá výpoveď sám, vznikne mu nárok na odstupné?

Poradňa: Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek a bez uvedenia dôvodu, pričom ale nemá nárok na odstupné.

Nárok na odstupné vzniká zamestnancovi len v prípade, ak pracovný pomer skončí na základe výpovede zo strany zamestnávateľa alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce ( t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo ak sa zamestnanec stane nadbytočným) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Ak sa manželovi čitateľky podarí dosiahnuť dohodu o skončení pracovného pomeru so zamestnávateľom, kde bude ako dôvod skončenia pracovného pomeru uvedený jeden z vyššie uvedených dôvodov, vznikne mu nárok na odstupné. Nárok na odstupné bude mať aj v prípade, ak sa pracovný pomer z týchto dôvodov skončí na základe výpovede zamestnávateľa. Ak ku skončeniu pracovného pomeru dôjde na základe výpovede danej zamestnancom, zamestnanec nemá nárok na odstupné. Súčasne upozorňujeme, že ak je daná výpoveď, pracovný pomer skončí až uplynutím výpovednej doby.

 

04.05.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Dohoda Vypoved Kariera2011 Odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy