Výpoveď daná tehotnej zamestnankyni

právna poradňaprávna poradňa

Myslíte si, že v práci stačí o svojom tehotenstve povedať či ukázať rastúce bruško? Ako definuje tehotenstvo Zákonník práce? A čo môže robiť zamestnávateľ, ak tehotná zamestnankyňa dlhodobo neplní pracovné úlohy?

Otázka: Mám zamestnankyňu, ktorá si neuspokojivo plní pracovné úlohy, vyplývajúce z jej funkcie. V 3. mesiaci tohto roku som jej dala kárne opatrenie, ale stále ju musím upozorňovať na nedostatky jej prace. Všimla som si, že trocha pribrala, pýtala som sa jej, či nie je tehotná, odpovedala mi vždy, že nie, že to len tak pribrala. Od iných ľudí som sa dozvedela, že je tehotná. Dňa 2.9.2010 som ju vyzvala, či mi nechce niečo povedať. Oznámila mi ústnou formou, že 10.9.2010 nastupuje na materskú dovolenku. Môžem jej ďalšie kárne opatrenie a následne výpoveď, a s akým paragrafom. (Môj názor je, že nie je v ochrannej lehote, lebo mi ako zamestnávateľovi písomne neoznámila, že je tehotná) Môžem jej dať k náhrade spôsobenú újmu, pretože musím prevádzku zavrieť, pokiaľ nevyškolím nového človeka, a ďalší zamestnanec čerpá riadnu dovolenku a je odcestovaný.

 

Poradňa: V zmysle ustanovenie § 40 ods. 6, tehotná zamestnankyňa je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie. Z uvedeného vyplýva, že zamestnankyňa. ktorá informuje zamestnávateľa o svojom tehotenstve len ústne a nepredloží o tom potvrdenie, sa v zmysle Zákonníka práce nepovažuje za tehotnú a nepožíva výhody a ochranu, ktorá je v pracovnom práce s týmto stavom spojená.

 

Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná. Zákaz výpovede podľa ustanovenia § 64 Zákonníka práce sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi pre iné porušenie pracovnej disciplíny [§ 63 ods. 1 písm. e)], ak nejde o tehotnú zamestnankyňu alebo ak nejde o zamestnankyňu na materskej dovolenke alebo zamestnankyňu a zamestnanca na rodičovskej dovolenke.

 

V zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede. Aj v prípade ukončenia pracovného pomeru výpoveďou je pracovný pomer ukončený až uplynutím výpovednej doby.

 

V prípade neospravedlnenej absencie zamestnankyne na pracovisku, ak nepreukáže dôvod svojej neprítomnosti, zvyčajne viac ako jednu pracovnú zmenu, je možné okamžité skončenie pracovného pomeru so zamestnancom. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu. Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol. Zamestnávateľ nemôže okamžite skončiť pracovný pomer s tehotnou zamestnankyňou,. Môže však s nimi s výnimkou zamestnankyne na materskej dovolenke a zamestnanca na rodičovskej dovolenke z dôvodov uvedených v odseku 1 skončiť pracovný pomer výpoveďou.

 

3.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy