Výpoveď z pracovného pomeru

právna poradňaprávna poradňa

Zamestnávateľ mi chce doručiť 31.8.2010 výpoveď z organizačných dôvodov s dvojmesačnou výpovednou dobou (ukončenie pracovného pomeru k 31.10.2010). Ja som nastúpila do zamestnania 1.9.2005, čiže 1.9.2010 mám odpracovaných 5 rokov. Mám nárok na dvojmesačnú výpovednú dobu a odstupné alebo na trojmesačnú výpovednú dobu? Ktorý dátum je rozhodujúci, dátum doručenia výpovede alebo dátum ukončenia pracovného pomeru?

Poradňa: Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Pre určenie trvania výpovednej doby je rozhodujúci dátum doručenia výpovede. Ak v čase doručenia výpovede pracovný pomer zamestnanca voči zamestnávateľovi netrval päť rokov, výpovedná doba bude dvojmesačná. Následne, výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak nie je ustanovené inak. Pracovný pomer končí až uplynutím výpovednej doby. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov tzv. organizačných zmien alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

 

Z uvedeného vyplýva, že na účely posúdenia, či patrí zamestnancovi dvoj alebo trojmesačné odstupné, sa posudzuje doba trvania pracovného pomeru. Ako sme uviedli vyššie, výpovedná doba sa zarátava do trvania pracovného pomeru. Preto zamestnancovi, ktorý ku dňu skončenia pracovného pomeru dovŕšil päťročné trvanie pracovného pomeru, patrí trojmesačné odstupné.

 

12.8.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy