Skončenie pracovného pomeru dohodou v roku 2007

poradňaporadňa

Mala som pracovnú zmluvu na dobu neurčitú a odpracovaných 7 rokov. Zamestnávateľ mi navrhol dohodu o skončení pracovného pomeru dna 24.9.2007 podľa § 59 ods. 1, pís.a ZP a § 60 ods. 1, ZP končím s vami pracovný pomer dohodou k 30.septembru 2007. Tuto dohodu som ja podpísala. Je správny postup zamestnávateľa a dá sa s tým ešte niečo urobiť?

Poradňa: V roku 2007 tak ako aj v súčasnosti platilo, že dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranným právnym úkonom, ku ktorému sa vyžaduje súhlas oboch zmluvných strán. Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. Na základe uvedených okolností je zrejmé, že zamestnávateľ navrhol zamestnankyni ukončenie pracovného pomeru a ona s tým súhlasila. Dôvody skončenia pracovného pomeru neboli uvedené. Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.

Vzhľadom na absenciu uvedenia dôvodov môžeme predpokladať, že zamestnankyňa nepožadovala uvedenie dôvodov a že ku skončeniu pracovného pomeru nedošlo ani z dôvodov organizačných zmien. Z čitateľskej otázky nie sú zrejmé dôvody, ktoré by mohli spôsobovali neplatnosť skončenia pracovného pomeru a neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť. Z vyššie uvedených dôvodov by v súčasnosti návrh zamestnankyne i tak bol zamietnutý.


12.07.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy