Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov a nárok na odstupné

poradňaporadňa

Zamestnávateľ k 31.7.2010 ukončuje s nami pracovný pomer z dôvodu rušenia firmy. Prevádzka ostáva fungovať, ale preberá nás druhá firma. Ta nepreberá záväzky. Zamestnávateľ nám nedáva odstupné ani dvojmesačnú výpovednú lehotu. Argumentuje s tým, že nám ponúka k podpisu zmluvy s novou firmou. Máme právo na výpovednú lehotu a odstupne aj keď podpíšeme nove zmluvy? A na aký paragraf v zákonníku práce sa máme odvolať?

Poradňa: Predpokladáme, že v popísanom prípade dochádza k zániku len časti zamestnávateľa. Zamestnávateľ v tomto prípade nezaniká, ale nemá možnosť zamestnancov ďalej zamestnávať. V zásade ide buď o prevod niektorej organizačnej jednotky (napr. prevádzky) zamestnávateľa, ktorá je oprávnená vyvíjať samostatné aktivity (bez ohľadu na to, či tvoria jeho hlavný alebo len doplnkový predmet činnosti), k inému už existujúcemu zamestnávateľovi, alebo o vytvorenie nového právneho subjektu. Zánikom časti zamestnávateľa treba na tieto účely rozumieť aj prevod úlohy alebo činnosti zamestnávateľa na iného zamestnávateľa; predpokladom je, že v tejto súvislosti dochádza aj k prevodu (delimitácii) zamestnancov na iného zamestnávateľa.

Pri prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov sa tak pôvodnému, ako aj preberajúcemu zamestnávateľovi ukladá povinnosť
- písomne informovať zástupcu zamestnancov (príslušný odborový orgán, zamestnaneckú radu alebo zamestnaneckého dôverníka) o taxatívne ustanovených skutočnostiach (o dátume alebo navrhovanom dátume prechodu, o jeho dôvodoch, o pracovnoprávnych, ekonomických a sociálnych dôsledkoch, o plánovaných opatreniach prechodu vzťahujúcich sa na zamestnancov); ak u zamestnávateľa nepôsobí zástupca zamestnancov, zamestnávateľ je povinný informovať priamo zamestnancov,
- prerokovať so zástupcom zamestnancov s cieľom dosiahnuť dohodu opatrenia vzťahujúce sa na zamestnancov, a to najneskôr mesiac pred tým, ako uskutoční opatrenia vzťahujúce sa na zamestnancov.

Nový zamestnávateľ je súčasne povinný
- dodržiavať ustanovenia kolektívnej zmluvy, ktorú s príslušným odborovým orgánom uzavrel predchádzajúci zamestnávateľ, a to až do skončenia jej účinnosti,
- rešpektovať právne postavenie a funkcie zástupcov zamestnancov až do uplynutia ich funkčného obdobia, ak sa nedohodnú inak.

V prípade, ak k prechodu práv a povinností z jedného zamestnávateľa na druhého dochádza vyššie popísaným spôsobom, pracovný pomer nezaniká, v tom prípade ani zamestnancom nevznikne nárok na odstupné.

Ak medzi pôvodným a novým zamestnávateľom nedošlo k dohode o prevode práv a povinností a pôvodný zamestnávateľ zaniká z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, uvedené môžeme považovať za výpovedný dôvod na strane zamestnávateľa v súlade s ustanovením § 63 ods.1 písm. a) Zákonníka práce. V tom prípade parcivný pomer zanikne uplynutím výpovednej doby. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy