Skončenie pracovného pomeru dohodou počas PN

poradňaporadňa

Požiadala som písomne o ukončenie pracovného pomeru dohodou, momentálne som PN . Ak zamestnávateľ bude súhlasiť, skončí pracovný pomer ? Ak nebude súhlasiť, dokedy môžem čerpať PN? Po ukončení PN mám opätovne poslať žiadosť o ukončenie pracovného pomeru?

Poradňa: Pracovný pomer je možné skončiť dohodu, ktorá musí byť písomná a musí v nej byť uvedený dátum, kedy pracovný pomer končí. V tom prípade pracovný pomer zanikne ku dňu uvedenému ako posledný deň trvania pracovného pomeru. Ak jeden z účastníkov nesúhlasí sa dohodou, je možné skončiť pracovný pomer aj výpoveďou. Zamestnanec môže dať výpoveď kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu, pričom výpoveď musí byť písomná a doručená druhému účastníkovi. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej lehoty, ktorá je dvojmesačná a začne plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená.

Dočasná pracovná neschopnosť je právne upravená v zákone č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v platnom znení a v zákone č. 462/2003 Z. z. o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti v platnom znení. V závislosti od trvania práceneschopnosti má zamestnanec nárok na náhradu príjmu a nemocenské. Zamestnancovi však vzniká nárok na nemocenské až od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. Dovtedy, t.j. do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, má nárok na náhradu príjmu. Nárok na náhradu príjmu má zamestnanec, ak bol pre chorobu alebo úraz uznaný za dočasne práceneschopného na výkon činnosti zamestnanca alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie a nemá nárok na mzdu, plat, odmenu za prácu alebo služobný príjem.Náhradu príjmu poskytuje zamestnávateľ. Náhrada príjmu sa poskytuje za kalendárne dni od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najdlhšie do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.

Výška náhrady príjmu je v období
– od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 % denného vymeriavacieho základu zamestnanca,
– od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % denného vymeriavacieho základu.

Nárok na náhradu príjmu sa uplatňuje u zamestnávateľa predložením potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti. Zamestnanec je povinný preukázať zamestnávateľovi skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie, výšku a zánik nároku na náhradu príjmu. Zamestnanec je povinný v období, v ktorom má nárok na náhradu príjmu, dodržiavať liečebný režim určený lekárom.

Nárok na nemocenské zaniká odo dňa nasledujúceho po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti alebo odo dňa uznania invalidity, najneskôr uplynutím 52. týždňa od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti. Ochranná lehota je lehota, počas ktorej za zákonom splnených podmienok má poistenec nárok na nemocenskú dávku, aj keď už nie je nemocensky poistený (t.j, napr. ako skončil pracovný pomer)

Ochranná lehota je 42 dní po zániku nemocenského poistenia. Ochranná lehota poistenca, ktorý bol nemocensky poistený menej ako 42 dní, je toľko dní, koľko trvalo nemocenské poistenie. Ochranná lehota poistenkyne, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období tehotenstva, je šesť mesiacov.

Ak poistencovi vznikne nemocenské poistenie v ochrannej lehote, počet dní ochrannej lehoty získaný z nového nemocenského poistenia sa pripočíta k nevyčerpanému počtu dní ochrannej lehoty z predchádzajúceho nemocenského poistenia. Ochranná lehota nemôže byť viac ako 42 dní.
29.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy