Zmena organizačnej štruktúry a následne výpoveď

poradňaporadňa

Z dôvodu zmeny organizačnej štruktúry k 1.2.2009 sa zrušilo v organizácii naše oddelenie aj moja funkcia. V novej organizačnej štruktúre mi bolo ponúknuté miesto na zastupovanie MD alebo výpoveď a odstupné. S novým zaradením som súhlasila. Kolegyňa po MD nastupuje dňa 29.3.2010 do zamestnania. Môj prac. pomer by mal skončiť ku dňa 26.3.2010. Zamestnávateľ mi doposiaľ neponúkol iné prac. zaradenie. T.č. som na PN. Môže zamestnávateľ ukončiť so mnou pracovný pomer i počas PN? Postupoval zamestnávateľ správne, keď mi ponúkol miesto na dobu určitú, hoci som mala predtým prac. zaradenie na dobu neurčitú. Pri reorganizácii som bola prepustená, ale odstupné som nedostala, nakoľko mi bolo ponúknuté miesto na dobu určitú a to som prijala. Nemala som alebo nemá nárok na odstupné, keďže mi nebolo ponúknuté adekvátne zaradenie t.j. na dobu neurčitú?

Poradňa: V uvedenom prípade zamestnávateľ rozhodol o organizačných zmenách, v dôsledku ktorých sa zamestnankyňa stala nadbytočnou. Po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Otázku, či sa jedná o vhodnú prácu, je potrebné posudzovať s ohľadom na kvalifikačné aj zdravotné predpoklady zamestnanca. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá. Naopak, ak zamestnávateľ má voľných viacero pracovných miest vhodných pre zamestnanca, záleží výlučne na ňom, ktoré z nich zamestnancovi ponúkne a nie je povinný ponúknuť zamestnancovi všetky pracovné miesta.

Ak zamestnanec prijal ponúkané pracovné miesto, dochádza k zmene v porovnaní s pôvodne dojednanými pracovnými podmienkami, pričom nie je vylúčené, aby súčasne so zmenou pracovného zaradenia boli vykonané aj iné zmeny vrátane zmeny trvania pracovného pomeru. V tomto prípade nedochádza k ukončeniu pracovného pomeru z organizačných dôvodov, ale len k jeho zmene, preto zamestnanec nemá nárok na odstupné.

Doba trvania pracovného pomeru musí byť konkretizovaná dátumom, dokedy pracovný pomer trvá alebo uvedením inej okolnosti, ktorá ohraničuje jeho trvanie. Pracovný pomer na dobu určitú sa potom končí dňom, ktorý je uvedený ako posledný deň trvania pracovného pomeru.

V prípade ukončenia pracovného pomeru na dobu určitú pracovný pomer končí uplynutím času, preto nie je možné použiť ustanovenie § 64 a nasl. Zákonníka práce, ktorý stanovuje zákaz výpovede , t.j. uvádza prípady kedy zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi výpoveď .
22.3.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy