Hromadné prepúšťanie

poradňaporadňa

Je možné ,aby zamestnávateľ hromadne prepúšťal aj keď vo firme pracujú agentúrny zamestnanci? Mám nárok aj na výpovednú lehotu ak ide o hromadné prepúšťanie?

Poradňa: O hromadné prepúšťanie sa jedná v prípade, ak zamestnávateľ rozviaže pracovný pomer výpoveďou z organizačných dôvodov (t.j. z dôvodov podľa ustanovenia § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka ) práce alebo ak sa pracovný pomer skončí z iného dôvodu, ktorý nespočíva v osobe zamestnanca počas 90 dní najmenej s 20 zamestnancami. Zamestnávateľ povinný najneskôr jeden mesiac pred začatím hromadného prepúšťania prerokovať so zástupcami zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov priamo s dotknutými zamestnancami opatrenia umožňujúce predísť hromadnému prepúšťaniu zamestnancov alebo ho obmedziť, predovšetkým prerokovať možnosť ich umiestnenia vo vhodnom zamestnaní na iných svojich pracoviskách, a to aj po predchádzajúcej príprave, a opatrenia na zmiernenie nepriaznivých dôsledkov hromadného prepúšťania zamestnancov. Na ten účel je zamestnávateľ povinný poskytnúť zástupcom zamestnancov všetky potrebné informácie a písomne ho informovať najmä o
a) dôvodoch hromadného prepúšťania,
b) počte a štruktúre zamestnancov, s ktorými sa má pracovný pomer rozviazať,
c) celkovom počte a štruktúre zamestnancov, ktorých zamestnáva,
d) dobe, počas ktorej sa hromadné prepúšťanie bude uskutočňovať,
e) kritériách na výber zamestnancov, s ktorými sa má pracovný pomer rozviazať.

Túto informáciu zamestnávateľ doručí aj úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Zástupcovia zamestnancov môžu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny predložiť pripomienky týkajúce sa hromadného prepúšťania.

Skutočnosť, že u zamestnávateľa vykonávajú prácu aj dočasne pridelení zamestnanci, nemá vplyv na posúdenie, či sa jedná o hromadné prepúšťanie alebo nie.

I v prípade hromadného prepúšťania je pracovný pomer so zamestnancom ukončený výpoveďou alebo dohodou. Ak je daná výpoveď , pracovný pomer zaniká uplynutím výpovednej doby. Nárok na odstupné vznikne zamestnancovi vtedy, ak sa pracovný pomer ukončuje z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) (t.j. z dôvodu organizačných zmien) výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo dohodou z tých istých dôvodov. Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy