Presťahovanie zamestnávateľa

poradňaporadňa

Zamestnávateľ sa presťahuje z pôvodného miesta na vzdialené miesto o cca 20 km. Ako je to so zamestnancami, ktorí nie sú ochotní prejsť so zamestnávateľom do iných priestorov. Potom im musí dať zamestnávateľ výpoveď a uplatniť výpovednú lehotu aj odstupné? Čo v prípade, že by zamestnávateľ zabezpečil dopravu do nového miesta pracoviska.

Poradňa: Ak dochádza k sťahovaniu zamestnávateľa, zamestnávateľ stráca schopnosť plniť jednu základných povinností v zmysle ustanovenia § 47 ods. 1 písm. a) v spojení s § 43, t.j. zamestnávateľ stráca schopnosť prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy v mieste, ktoré bolo dojednané ako miesto výkonu práce. K zmene pracovnej zmluvy v časti upravujúcej miesto výkonu práce môže dôjsť len na základe dohody zamestnanca so zamestnávateľom vo forme dodatku alebo dohody o zmene pracovnej zmluvy.

V prípade sťahovania zamestnávateľa, zamestnávateľ je oprávnený ukončiť pracovný pomer výpoveďou zo strany zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a), tj. z dôvodu, že dochádza k zrušeniu zamestnávateľa bez nástupcu, ktorý prevezme zamestnancov, napr. pri zrušení zamestnávateľa bez likvidácie, alebo ak sa premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť a tým dochádza k zmene miesta výkonu práce, s ktorou zamestnanec nesúhlasí.

V prípade skončenia pracovného pomeru z vyššie uvedených dôvodov patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne.

Ak zamestnávateľ zabezpečuje aj odvoz zamestnancov z pôvodného miesta výkonu práce do nového miesta výkonu práce, jedná sa o skutočnosť, ktorá môže kladne ovplyvniť rozhodovanie zamestnancov, nemá však vplyv na povinnosti a práva zamestnávateľa a zamestnanca uvedené vyššie.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy