Nadbytočný počas plynutia PN

poradnaporadna

Moja pracovná zmluva je na dobu neurčitú. Počas mojej PN zamestnávateľ posunul moju pracovnú pozíciu externej dodávateľskej firme a tak som sa stal nadbytočným. Pred ukončením PN som toto hlásil zamestnávateľovi a ten mi ponúkol dohodu podľa §60, ale bez odstupného. Žiadal som odstupné, zamestnávateľ odmietol. Dohodu som neprijal a zamestnávateľ trval na nástupe do práce, ale na nešpecifikovanej pracovnej pozície a bez zmeny pracovnej zmluvy. nastúpil som a vykonávam príkaza nadrideného podľa momentálnej situácie na pracovisku(zvyčajne pomocné práce manuálneho charakteru),pretože prácu podľa pracovnej zmluvy a ani podobnú nemá a ani mať nebude. Mám dojem, že zamestnávateľ postupuje tak, aby som stratil trpezlivosť a ukončil pracovný pomer sám a bez odstupného.

Poradňa: V zmysle § 43 Zákonníka práce, v pracovnej zmluve medzi zamestnávateľom a zamestnancom je potrebné dojednať najmä podstatné náležitosti, ktorými sú druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika, miesto výkonu práce (obec a organizačnú časť alebo inak určené miesto),deň nástupu do práce a mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve. Zamestnávateľ v pracovnej zmluve uvedie aj ďalšie pracovné podmienky, a to výplatné termíny, pracovný čas, výmeru dovolenky a dĺžku výpovednej doby. V pracovnej zmluve možno dohodnúť ďalšie podmienky, o ktoré majú účastníci záujem, najmä ďalšie hmotné výhody. Akákoľvek zmena vyššie uvedených podmienok môže byť vykonaná len vo forme dodatku k pracovnej zmluve a považuje sa za dohodu o zmene pracovných podmienok podľa §54 Zákonníka práce. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.

Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v nasledovných prípadoch:
• ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva,
• tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov vykonáva prácu, ktorou sa nesmú tieto ženy zamestnávať alebo ktorá podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo alebo materské poslanie,
• je to nevyhnutné podľa lekárskeho posudku alebo rozhodnutia orgánu štátnej správy v oblasti verejného zdravotníctva v záujme ochrany zdravia iných osôb pred prenosnými chorobami (ďalej len "karanténne opatrenie"),
• je to nevyhnutné podľa právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu,
• zamestnanec pracujúci v noci na základe lekárskeho posudku je uznaný za nespôsobilého na nočnú prácu,
• tehotná žena alebo matka dieťaťa mladšieho ako deväť mesiacov pracujúca v noci požiada o preradenie na dennú prácu.
• Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov.

Ak zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu ,t.j. neprideľuje mu prácu podľa pracovnej zmluvy a nedošlo ani k preradeniu zamestnanca v súlade s vyššie uvedeným, jedná o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142 ods. 3. podľa ktorého, ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa ako sú vymedzené v predchádzajúcich ustanoveniach Zákonníka práce ( t.j. napr. prechodný nedostatok surovín, nepriaznivé poveternostné vplyvy a pod. ) zamestnávateľ poskytne zamestnancovi náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

V prípade porušenia povinností zamestnávateľa z pracovnoprávnych vzťahov, kam patrí aj nedodržanie povinnosti zamestnávateľa prispievať na stravu ako aj neposkytovanie ochranných pracovných pomôcok, má zamestnanec v súlade s §150 ods. 2 možnosť podať sťažnosť na inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy