Výpoveď po 11-tich rokoch. Na čo mám nárok?

Výpoveď  pre neuspokojivé plnenia pracovných úloh nie je možné dať počas trvania dočasnej PN.Výpoveď pre neuspokojivé plnenia pracovných úloh nie je možné dať počas trvania dočasnej PN. Zdroj: photl.com

Som zamestnaná ako chyžná už jedenásť rokov. Prácu som si vykonávala za malú mzdu - sviatky, soboty, nedele vždy poriadne a preto som bola nemilo prekvapená, keď som dostala dokument pre porušenie pracovnej disciplíny, že si slabo vykonávam svoju prácu a ani neuviedli konkrétny dôvod. Po prevzatí dokumentu som dlhodobo práceneschopná. Teraz hotel zatvárajú a všetci dostali výpovede. Potrebujem vedieť, či môžem dostať výpoveď počas PN-ky a či mám nárok na odstupné, keď budem práceneschopná.

 

Poradňa: Výpovedné dôvody, kedy môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď sú uvedené v §63  Zákonníka práce, ale vo vzťahu k vyššie uvedenej čitateľskej otázke  sú relevantné  nasledovné tri, ktorými sa budeme bližšie zaoberať.

1) Výpoveď z dôvodu, že sa zrušuje zamestnávateľ alebo jeho časť  alebo ak sa premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce.

Výpoveď z tohto dôvodu môže dať zamestnávateľ aj počas trvania  dočasnej práceneschopnosti.

2) Výpoveď z dôvodu, že sa zamestnanec stane nadbytočný.

Z uvedeného dôvodu zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas trvania práceneschopnosti.

V prvom aj druhom prípade, ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená. Ak pracovný pomer trval ku dňu doručenia výpovede viac ako 5 rokov, výpovedná doba je trojmesačná. Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnanec má nárok na mzdu. Pri skončení pracovného pomeru má zamestnanec nárok na odstupné vo výške trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej desať rokov.

V obidvoch vyššie uvedených prípadoch zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len vtedy, ak nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce, a zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu

Ak zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi inú práce a tej ju odmietne, nemá to žiaden vplyv na nárok na odstupné.

Ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodnú na skončení pracovného pomeru z jedného z vyššie uvedených dôvodov,  zamestnanec má nárok na vyššie odstupné, a to až vo výške štvornásobku jeho priemerného zárobku, ak pracovný pomer trval najmenej desať rokov. Pracovný pomer sa končí dňom dojednaným v dohode a neplynie žiadna výpovedná doba, lebo sa nejedná o výpoveď ale o dohodu).   Dohodu možno uzatvoriť aj počas trvania práceneschopnosti.

Ak pracovný pomer skončí dohodou z vyššie uvedených dôvodov, je zamestnávateľ povinný v dohode uviesť dôvod skončenia  a na uvedení týchto musí zamestnanec trvať; je to dôležité v záujme právnej istoty zamestnanca.

3)  Výpoveď z dôvodu, že zamestnanec  neuspokojivo plní pracovné úlohy alebo výpoveď z disciplinárnych dôvodov.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď, ak neuspokojivo plní svoje pracovné povinnosti a zamestnávateľ ho v posledných šiestich mesiacoch písomne vyzval na odstránenie nedostatkov a zamestnanec ich v primeranom čase neodstránil.

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď aj vtedy ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer (závažné porušenie pracovnej disciplíny), alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede (v prípade menej závažného porušenia pracovnej disciplíny sa teda musí jednať o opakované konanie). Pre porušenie pracovnej disciplíny  je možné dať výpoveď iba v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode výpovede dozvedel, najneskôr vždy do jedného roka odo dňa, keď dôvod výpovede vznikol. Ak zamestnávateľ chce dať zamestnancovi výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny, je povinný oboznámiť zamestnanca s dôvodom výpovede a umožniť mu vyjadriť sa k nemu.

Ak je daná výpoveď na základe jedného z dôvodov uvedených v tomto bode 3, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, zamestnanec však nemá nárok na odstupné.

Vzhľadom na okolnosti uvedené v čitateľskej otázke nepredpokladáme, že jeden z týchto dôvodov môže byť  použitý ako dôvod výpoveď. Zamestnankyňa údajne porušila pracovnú disciplínu, konanie však nebolo bližšie špecifikované, nie je zrejmé, ako a čím k porušeniu disciplíny došlo a nebola pravdepodobne upozornená na možnosť výpovede a k ďalšiemu porušeniu nedošlo.

Výpoveď  z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny je možné dať aj počas trvania dočasnej práceneschopnosti. Výpoveď  pre neuspokojivé plnenia pracovných úloh nie je možné dať počas trvania dočasnej PN.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Výpoveď Porušenie PN Pracovnej PN-ka Disciplíny Práceneschopná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy