Aké má firma povinnosti pri ukončení práce s invalidným dôchodcom?

Zákonník práce v ustanovení § 66 stanovuje súhlas úrad práce, sociálnach vecí a rodiny ako podmienky platnosti výpovede danej zamestnancovi so zdravotným postihnutím.  Zákonník práce v ustanovení § 66 stanovuje súhlas úrad práce, sociálnach vecí a rodiny ako podmienky platnosti výpovede danej zamestnancovi so zdravotným postihnutím. Zdroj: photl.com

Máme zamestnanca, ktorý je u nás zamestnaný na pracovnú zmluvu ako pomocný robotník od 10. júla 2006. V roku 2007 sa mu stal pracovný úraz., v dôsledku čoho sa stal invalidným dôchodcom. Našej firme nebola preukázaná vina. Teraz by chcel skončiť pracovný pomer dohodou podľa §60 Zákonníka práce. Čo nám z toho vyplýva? Je potrebné žiadať úrad práce, keďže ide o dohodu? Má nárok na odstupné?

 

 

Poradňa:  Zamestnanca uznaného za invalidného, ktorý  predložil zamestnávateľovi  rozhodnutie o invalidnou dôchodku, označujeme v zmysle  Zákonníka práce za zamestnanca so zdravotným postihnutím. Zákonník práce v ustanovení § 66 stanovuje súhlas úrad práce, sociálnach vecí a rodiny ako podmienky platnosti výpovede danej zamestnancovi so zdravotným postihnutím.  Ak ku skončeniu pracovného pomeru s takýmto zamestnancom má dôjst na základe dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom, súhlas úradu sa nevyžaduje.

Ak bude pracovný pomer ukončený dohodou, pre určenie , či zamestnancovi vzniká nárok na odstupné, je rozhodujúci dôvod skončenia.  Ak je dôvodom skončenia pracovného pomeru, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz, zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku; to neplatí, ak bol pracovný úraz spôsobený tým, že zamestnanec svojím zavinením porušil právne predpisy alebo ostatné predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, alebo pokyny na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, hoci s nimi bol riadne a preukázateľne oboznámený a ich znalosť a dodržiavanie sa sústavne vyžadovali a kontrolovali, alebo pracovný úraz si spôsobil zamestnanec pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok a zamestnávateľ nemohol pracovnému úrazu zabrániť.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk>

Viac o téme: Dôchodca Invalidný Ukončenie Skončenie ID Pracovného Pomeru
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy