Ako postupovať v prípade, ak zamestnávateľ nevypláca mzdy?

poradnaporadna

Po čase sa opäť vraciame k problematike nevyplatenia mzdy. V článku nájdete viaceré možnosti ako postupovať a užitočné odkazy k tejto problematike.

Otázka: Termín splatnosti výplaty je 25. deň v mesiaci. Poslednú výplatu sme dostali 3.10., to bola výplata za mesiac august a bola to len záloha vo výške polovice výplaty. Odvtedy sme nedostali nič, iba stravné lístky za august a september. S najväčšou pravdepodobnosťou nedostaneme do konca roka už vôbec zaplatené, chcem sa preto poradiť, ako postupovať.

Poradňa: V prvom rade v stručnosti zhrnieme, aké máte možnosti resp. aké existujú spôsoby a možnosti postupu a následne nižšie v našom článku zhrnieme užitočné odkazy na iné články, kde sme sa jednotlivými spôsobmi zaoberali podrobnejšie.

 

1/ V prvom rade, nevyplatenie mzdy je za určitých okolností dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru.

Skutočnosť, že zamestnávateľ je v omeškaní s platením splatnej mzdy o viac ako 15 dní je dôvodom na okamžité skončenie pracovného pomeru. V zmysle ustanovenia § 69 Zákonníka práce, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Tento právny úkon na nazývame okamžité skončenie pracovného pomeru; nejedná sa o výpoveď.

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. t.j. ak bude dôvodom okamžitého skončenia omeškanie zamestnávateľa s výplatou mzdy za január 2011, ktorá je splatná do 28.2., od 15. 3. sa zamestnávateľ dostáva do omeškania s platením výplaty a zamestnanec sa o tomto dôvode dozvie okamžite a do jedného mesiaca môže okamžite skončiť pracovný pomer so zamestnávateľom. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, skutkovo vymedziť jeho dôvod , t.j. napr. omeškanie s výplatou mzdy za január 2011 a okamžité skončenie je potrebné v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

Ak zamestnávateľ nevyplatí dlžnú mzdu alebo náhradu mzdy za výpovednú dobu dvoch mesiacov, môže zamestnanec uplatňovať nárok na zaplatenie tejto dlžnej sumy spolu s nárokom na zaplatenie mzdy, ktorú mu je zamestnávateľ dlžný.

 

2/ Ak zamestnávateľ dobrovoľne nevyplatí mzdu, nezostane Vám asi iná možnosť ako sa domáhať mzdy súdnou cestou, pozrite napr. náš článok o tom, ako podať žalobu. Okrem mzdy, ktorú je zamestnávateľ dlžný zamestnancovi, sa zamestnanec môže domáhať aj úrokov z omeškania.

Zamestnanec môže podať na súd žalobu alebo návrh na vydanie platobného rozkazu (tlačivo vydané Ministerstvom spravodlivosti SR). Súd vydá platobný rozkaz voči dlžníkovi v lehote 10 pracovných dní od zaplatenia súdneho poplatku. Ak dlžník podá odpor alebo ak sa nepodarí platobný rozkaz dlžníkovi doručiť, súd nariadi pojednávanie. Súčasne s podaním návrhu na vydanie platobného rozkazu alebo s podaním žaloby môže zamestnanec (navrhovateľ) požiadať aj o oslobodenie od súdneho poplatku, ak to pomery jeho odôvodňujú.

Viac informácií nájdete v článkoch:

Nevyplatená mzda. Kam aké podanie napísať

Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu

 

3/ Okrem vyššie uvádzaného riešenie situácie v občianskoprávnom konaní, na ktoré poukazujeme vyššie, zamestnanec má aj inú možnosť, a to obrátiť sa na políciu s trestným oznámením, lebo nevyplatenie mzdy a odstupného je trestným činom, pokiaľ v tom čase na vyplatenie mzdy existovali peniaze, ktoré neboli nevyhnutne potrebné na prevádzku zamestnávateľa. V rámci trestného konania si môže zamestnanec uplatniť sumu, ktorú mu je zamestnávateľ dlžný, ako sumu náhrady škody.

 

4/ Okrem toho sa môžete obrátiť aj na inšpektorát práce a sťažovať sa na zamestnávateľa, ale upozorňujeme, že inšpektorát práce môže zamestnávateľovi uložiť povinnosť zjednať nápravu a dať mu prípadne pokutu, ale jeho rozhodnutie nenahrádza rozhodnutie súdu, ktorým súd prikáže zamestnávateľovi vyplatiť Vám dlžnú sumu

Ďalšie informácie nájdete aj v článku Nevyplatenie mzdy zamestnávateľom a práva zamestnanca.

09.12.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Sud Mzda Kariera2011 Nevyplatenie 1.9. Platobny prikaz
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy