Nevyplatená mzda. Kam aké podanie napísať?

poradnaporadna

Pracoval som ako čašník v jednej reštaurácii. Zamestnávateľovi skončil nájom priestorov a tým skončila aj reštaurácia. Nebolo mi vyplatených 218 € + dni dovolenky. Rád by som teraz zistil, aký má byť presný postup. Lebo v tých číslach a paragrafoch sa nevyznám a každý popísaný problém je jedinečný! Takže aké sú presne kroky, co mam podstúpiť? Skúsiť sa dohodnúť so zamestnávateľom. To som skúsil, ale neúspešne! Dať podnet na inšpektorát práce? Ako? Čo má ten dokument obsahovať? Podať trestne oznámenie na polícii? To má byť v mieste sídla firmy? Alebo v mieste sídla reštaurácie?

Poradňa: Na inšpektorát práce sa možno obrátiť so sťažnosťou alebo podnetom. Sťažnosťou sa možno domáhať ochrany svojich práv a poukázať na porušenie právnych predpisov, ktoré boli porušené. Sťažnosť možno podať písomne, ústne do záznamu, telefaxom alebo elektronickou poštou. Sťažnosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu sťažovateľa. Zo sťažnosti musí byť zrejmé, proti komu smeruje, na aké nedostatky poukazuje, čoho sa sťažovateľ domáha a musí byť sťažovateľom podpísaná. Z uvedeného vyplýva, že v sťažnosti je potrebné popísať všetky okolnosti a prípadne uviesť alebo priložiť podklady, ktoré preukazujú tvrdenia sťažovateľa.

 

Podnetom je podanie fyzickej alebo právnickej osoby, ktorá poukazuje na porušovanie povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych predpisov. Podnet možno podať rovnakým spôsobom ako sťažnosť, pričom z neho musí byť zrejmé, akej veci sa týka a proti komu smeruje.

 

Trestné oznámenie možno podať na ktoromkoľvek útvare policajného zboru V tejto súvislosti upozorňujeme, že o trestný čin sa jedná, len ak v čase vyplatenia mzdy mala spoločnosť na účte prostriedky na výplatu ktoré neboli nevyhnutne potrebné na základnú prevádzku spoločnosti. Trestný poriadok nestanovuje náležitosti, ktoré má trestné oznámenie obsahovať, preto navrhujeme jasne opísať celý skutok, prípadne priložiť aj potrebné listiny, dôkazy. Trestné oznámenie možno podať písomne ale aj ústne do zápisnice na polícii. Ak podáva trestné oznámenie zamestnanec, ktorému vlastne vznikla nevyplatením mzdy škoda, ako poškodený môže žiadať súd, aby mu voči páchateľovi trestného činu priznal náhradu škody. Otázku náhrady škody súd rieši zároveň s otázkou o vine a treste. Za podanie trestného oznámenia ani za uplatnenie náhrady škody v trestnom konaní neplatia žiadne poplatky.

 

Nevyplatenej mzdy sa možno domáhať aj prostredníctvom občianskeho súdneho konania tak, ako sme písali v článku Nevyplatená mzda a odstupné a ako podať žalobu.  

 

19.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Nevyplatenie mzdy Ukončenie pracovného pomeru
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy