Výmera dovolenky pri nerovnomerne rozvrhnutom pracovnom čase

poradňaporadňa

Som zamestnaná v neštátnom sektore. Zamestnávateľ nám kráti dovolenku z 20 dni, na ktoré máme nárok zo zákona, nám uznáva len 14 dni. Raz to zdôvodnil, že je to tým, lebo pracujeme dva dni po 12 hodín, dva dni mame voľno -kolotoč. Že to je preto, lebo pracujeme 12 hodín a nie 8 hodín. Môže to byt vôbec pravda? Nikde v zákone som nenašla že zamestnávateľ jednoducho môže siahnuť na dovolenku .V pracovnej zmluve mame normálne napísané, že máme 20 dni dovolenky za rok. Ale realita je iná, na výplatnej páske hneď od začiatku roka mame len 14. Postupuje zamestnávateľ správne?

Poradňa: V súlade s ustanovením § 104 Zákonníka práce, ak dovolenku čerpá zamestnanec s nerovnomerne rozvrhnutým pracovným časom na jednotlivé týždne alebo na obdobie celého kalendárneho roka , patrí mu toľko pracovných dní dovolenky, koľko ich na jeho dovolenku pripadá v celoročnom priemere. Základná výmera dovolenky je určená v týždňoch .Týždeň dovolenky zamestnanca v nerovnomernom rozvrhnutí pracovného času predstavuje toľko pracovných dní, koľko ich priemerne pripadá na jeden týždeň. Práve takýto prepočet dovolenky má význam z hľadiska toho, aby zabránil čerpaniu dovolenky zamestnancami v týždňoch s väčším objemom pracovného času. V prípade, že zamestnanec čerpá dovolenku v kratších než týždenných častiach, je nevyhnutné určiť prepočet jej výmery na jednotlivé dni. Ak zamestnanec pracuje v režime 12 hodinových zmien a čerpá dovolenku v rozsahu 12 hodinovej zmeny, vyčerpá si jeden deň dovolenky.

Podľa ustanovenia § 144 odst.5 Zákonníka práce na zistenie, či sú splnené podmienky vzniku nároku na dovolenku, sa posudzuje zamestnanec, ktorý je zamestnaný po určený týždenný pracovný čas, akoby v kalendárnom týždni pracoval päť pracovných dní, aj keď jeho pracovný čas nie je rozvrhnutý na všetky pracovné dni v týždni.

Nárok na dovolenku určujeme nasledovne:
Počet pracovných zmien za kalendárny rok vydelíme počtom týždňov v príslušnom kalendárnom roku. Tak zistíme počet pracovných zmien, ktoré pripadajú na jeden pracovný týždeň. Ak zamestnancovi patria štyri týždne dovolenky, priemerný počet pracovných zmien v jednom kalendárnom týždni vynásobíme počtom týždňov dovolenky (napr. štyri) a výsledkom je počet pracovných dní, ktoré si môže zamestnanec čerpať ako dovolenku.

Ak zamestnanec nesplnil podmienku vykonávania práce u zamestnávateľa aspoň 60 dní v kalendárnom roku, patrí mu dovolenka za odpracované dni. Za každých 21odpracovaných pracovných dní má nárok na 1/12 dovolenky za kalendárny rok.
21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy