Kedy vám môže zamestnávateľ krátiť dovolenku?

Zamestnávateľ môže skrátiť dovolenku v zákonom stanovených prípadoch.Zamestnávateľ môže skrátiť dovolenku v zákonom stanovených prípadoch. Zdroj: photl.com

Maródoval som od februára do túna tohto roka. Mohol ma zamestnávateľ ukrátiť o dva dni dovolenky?

 

Poradňa:  Zamestnávateľ môže skrátiť dovolenku v nasledovných prípadoch:

a) za výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,

b) za dobu čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce

c) za  dobu dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie

d)  za dobu trvania dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c) Zákonníka práce, napr. práceneschopnosť alebo ošetrovanie chorého člena rodiny.

V týchto prípadoch sa dovolenka kráti za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. Základná výmera dovolenky je 4 týždne, ak zamestnanec dosiahne v danom roku 33 rokov veku, jeho výmera dovolenky je päť týždňov.

Aj keď zamestnávateľ zamestnancovi kráti dovolenku z vyššie uvedených dôvodov, ak pracovný pomer zamestnanca trval počas celého kalendárneho roka, zamestnávateľ mu musí poskytnúť dovolenku aspoň v dĺžke jedného týždňa, mladistvému zamestnancovi v dĺžke dvoch týždňov.

Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1 Zákonníka práce (t.j. v trvaní 34 alebo 37 týždňov).

Zamestnávateľ môže skrátiť dovolenku o jeden až dva dni za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň), pričom neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú.

Dovolenka sa takisto kráti za čas, kedy zamestnanec nepracoval pre výkon trestu odňatia slobody a pre výkon väzby, ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený alebo ak bol spod obžaloby oslobodený, prípadne ak bolo proti nemu trestné stíhanie zastavené len preto, že nie je za spáchaný trestný čin trestne zodpovedný alebo že mu bola udelená milosť, alebo že trestný čin bol amnestovaný. V takýchto prípadoch sa dovolenka kráti za každých 21 dní o jednu dvanástinu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Dovolenka Relax Oddych Dovolenky Krátenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa
 
Staršie správy
Staršie správy