Nemci s utečencami nemajú problém: Zamestnať ich chcú státisíce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

V Nemecku vzniká ročne 700.000 nových pracovných miest, preto by podľa vedenia Spolkového úradu práce (BA) nemal byť nijaký problém, aby trh práce najväčšej európskej ekonomiky integroval ročne 350.000 utečencov. Úrad tvrdí, že pritom nedôjde k oslabeniu možnosti uplatnenia sa domácich nezamestnaných. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse s odvolaním sa na agentúru APA.

Predseda BA Detlef Scheelle uviedol, že vlani prišlo do krajiny 1,1 milióna utečencov, z nich sa 350.000 bude tento rok uchádzať o vyškolenie a prácu v krajine. Cesta integrácie na pracovný trh je však dlhá. Nie každý si nájde prácu. "Vychádzame z toho, že do roka sa zamestná 10 % prisťahovalcov, 50 % do piatich rokov a 75 % do 12-13 rokov,“ povedal Scheelle. Zlé vyhliadky na získanie pracovného miesta majú ľudia, ktorí prišli do krajiny starší ako 40-roční. „Ak rýchlo zaradíme do nemeckého systému správania sa mladých prisťahovalcov, v budúcnosti výdatne prispejú k tomu, že zaplnia medzeru, ktorá na pracovnom trhu vznikne odchodom kvalifikovaných pracovníkov do dôchodku,“ dodal šéf  BA.

O kvalifikovanosti cudzincov, ktorí sa vlani nahrnuli do Nemecka, Spolková agentúra práce zatiaľ nevie takmer nič. BA v tejto oblasti spolupracuje so Spolkovým úradom pre prisťahovalcov a utečencov. Intenzívne sa tvorí systému osvojovania si pracovných návykov nekvalifikovanými osobami. Cieľom úsilia je splnenie požiadavky, aby si noví prisťahovalci rýchlo osvojili kvalifikačné požiadavky úrovne nemeckého pracovného trhu, jednotlivých povolaní.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Utečenec Nemecko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy