Vlna prisťahovalcov bude stáť miliardy eur: Vysoké nemecké dôchodky v ohrození?

Utečenci môžu v Nemecku rapídne zvýšiť nezamestnanosťUtečenci môžu v Nemecku rapídne zvýšiť nezamestnanosť Zdroj: SITA

Súčasný prúd utečencov, ktorý smeruje do Nemecka, je šancou pre krajinu so starnúcim obyvateľstvom. Podľa DPA takto vidí súčasnú situáciu hlavný ekonóm Deutsche Bank David Folkerts-Landau.

Ekonómovia už dlhšie upozorňovali na to, že Nemecko bude mať postupujúcim časom čoraz väčší nedostatok pracovných síl. Dynamike hospodárskeho rastu hrozilo prudké spomalenie. Ak by sa nič neudialo, bez prisťahovalcov by sa terajší dlhodobý priemer vzostupu hrubého domáceho produktu (HDP) 1,5 % do desiatich rokov znížil na 0,5 %. V tom prípade by sa museli silno znížiť dôchodky, lebo krajina by na ich súčasnú dynamiku nemala zdroje.

Do krajiny teraz prúdia väčšinou mladí muži, ktorí v nej hľadajú útočisko a bezpečie. Oni môžu pribrzdiť starnutie nemeckého obyvateľstva a zabezpečiť hospodársky rast.

Náklady však budú vysoké a niektorí ekonómovia spochybňujú, či sa integrácia prisťahovalcov môže podariť. Poukazujú na to, či mladíci, ktorí prichádzajú do Nemecka predovšetkým zo Sýrie, Afganistanu alebo Iraku a majú nízke vzdelanie, vôbec majú šancu zamestnať sa.


Prečítajte si tiež: Utečenci sú pre nás údajne prínosom: Slovensku pomôžu s týmto problémom​


Marco Wagner z Commerzbank je skeptický. "Prisťahovalci, ktorí prichádzajú do Nemecka v roku 2015, majú skôr zlé vyhliadky uchytiť sa na nemeckom pracovnom trhu." Ekonóm Michele Battisti z ekonomického Ústavu ifo poukazuje na to, že mnohí prisťahovalci sú negramotní. "Na nemecký trh sú zle pripravení," konštatoval. Nemecko musí investovať nielen do ich jazykových kurzov, ale aj do získania ich pracovnej kvalifikácie. To bude stáť ďalšie peniaze.

Ratingová agentúra Standard & Poor's pozitívnejšie hodnotí sýrskych prisťahovalcov. Podľa údajov Svetovej banky sú Sýrčania v porovnaní s obyvateľmi iných arabských krajín dobre vzdelaní. Takmer tretina dospelých, mužov i žien absolvovala vysokú školu. Ich šance na začlenenie sa do spoločnosti, akou je nemecká, sú vysoké.


Prečítajte si tiež: Nemci sa boja utečencov: Prílev státisícov ľudí zrejme masívne zvýši nezamestnanosť​


Commerzbank odhaduje, že dodatočné náklady štátu na prisťahovalcov dosiahnu tento rok 7 miliárd eur a na budúci rok stúpnu na 17 miliárd eur. V sumách nie sú zarátané výdavky na učiteľov, vychovávateľov alebo sociálnych pracovníkov.

Iné odhady sa dostali na sumu 10 miliárd eur. Bude potrebná na ubytovanie a ďalšiu starostlivosť o 800.000 tohtoročných prisťahovalcov. Ak ich príde do krajiny rovnaký počet aj v nasledujúcom roku, výdavky štátu na nich dosiahnu 20 miliárd eur.

Utečenecká kríza povedie k preťaženiu nemeckých daňových poplatníkov. Preto sa musia prisťahovalci zaradiť do pracovného procesu čo najskôr, aby si náklady na vlastný život hradili zo svojich príjmov. 

Viac o téme: Pomoc Dôchodok Utečenec Nemecko Prisťahovalec
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy