Automobilový priemysel prosperuje, chystá nábory

Fiat-Chrysler prijme vyše 1000 zamestnancov do závodu v Melfi.Fiat-Chrysler prijme vyše 1000 zamestnancov do závodu v Melfi. Zdroj: thinkstock.com

Automobilový koncern Fiat-Chrysler prijme viac ako 1000 nových zamestnancov do svojho závodu v Melfi na juhu Talianska, aby stíhal pokryť veľký dopyt po modeloch Jeep Renegade a Fiat 500X, ktoré sa tam vyrábajú.

Okrem toho koncern zastaví program dočasného prepúšťania časti z 5500 zamestnancov v Melfi a presunie do tohto závodu 350 ľudí z iných tovární.

Tieto opatrenia sú doteraz najsilnejším signálom, ktorý naznačuje, že dopyt po modeloch z produkcie Fiatu ožíva a situácia v talianskej automobilke sa po zlúčení s americkým Chryslerom zlepšuje. V predchádzajúcich rokoch musel totiž Fiat znížiť výrobu v Taliansku a prepustiť časť robotníkov. Dôvodom bola dlhová kríza v eurozóne a jej negatívny vplyv na predaj áut na juhu Európy, ktorý je pre Fiat kľúčovým trhom.

Vedenie koncernu Fiat-Chrysler ale oznámilo, že nových zamestnancov bude zatiaľ prijímať len na dobu určitú, no možno im neskôr poskytne aj trvalú pracovnú zmluvu. Závisí to aj od reformy pracovného trhu, ktorú pripravila vláda premiéra Mattea Renziho a má nadobudnúť platnosť v nasledujúcich mesiacoch.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Cieľom reformy je zjednodušiť nábor a prepúšťanie zamestnancov. Odbory a ľavicové krídlo Renziho strany reformu kritizovali a označili za útok na práva robotníkov.

Vláda však považuje reformu pracovného trhu za kľúčovú pre oživenie talianskej ekonomiky, ktorá zápasí s recesiou, a pre zníženie nezamestnanosti. Tá v novembri dosiahla 13,4 %, pričom nezamestnanosť medzi mladými vo veku od 15 do 24 rokov sa vyšplhala na 43,9 %.

Viac o téme: Automobilový priemysel Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy