Nezamestnanosť a prisťahovalci v Nemecku

Berlín, NemeckoBerlín, Nemecko Zdroj: thinkstock.com

Dobrá správa prichádza nielen pre Nemcov, ale aj pre tých, ktorí sa v Nemecku plánujú zamestnať. V krajine je momentálne najnižšia nezamestnanosť za posledných dvadsať rokov a svoje brány otvára dokorán pre vzdelaných prisťahovalcov.

Počet nezamestnaných v Nemecku klesol v novembri medzimesačne výraznejšie, než sa predpokladalo a miera nezamestnanosti opäť dosiahla vyše 20-ročné minimum. Uviedol to Spolkový úrad práce.

Podľa úradu práce klesol počet nezamestnaných po očistení o sezónne vplyvy oproti októbru o 14.000. Celkový počet registrovaných nezamestnaných v najväčšej európskej ekonomike tak predstavuje 2,872 milióna. Analytici oslovení agentúrou DPA predpokladali, že počet nezamestnaných klesne vo výrazne menšej miere, len o 1000 a analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s poklesom o 4000.

Miera nezamestnanosti očistená o sezónne vplyvy tak dosahuje 6,6 %, rovnaký údaj ako po revízii v októbri, čo predstavuje najnižšiu hodnotu za 23 rokov. Aj tento údaj je nižší, než predpokladali analytici, ktorí očakávali mieru nezamestnanosti v novembri na úrovni 6,7 %.

Sociálne poisťovne z prisťahovalcov profitujú

Cudzinci v Nemecku odľahčujú sociálny systém krajiny a v roku 2012 sa postarali o prebytok v celkovej hodnote 22 miliárd eur. S odvolaním sa na štúdiu Centra pre európsky hospodársky výskum (ZEW) o tom informoval nemecký denník Handelsblatt.

Podľa štúdie každý cudzinec zaplatí na daniach a sociálnych odvodoch v priemere o 3300 eur ročne viac, než od štátu dostane. Ich príspevok do štátneho rozpočtu by zvýšením úrovne vzdelania vzrástol ešte výraznejšie. Ak by každý cudzinec vo veku do 30 rokov, ktorý dnes žije v Nemecku, dosiahol rovnaké vzdelanie ako Nemec, a tým aj lepší príjem, táto veková skupina by počas celého svojho života zaplatila na daniach a odvodoch o 118.400 eur na hlavu viac než v súčasnosti.

Vedci vidia aj pozitívny vplyv regulovaného prisťahovalectva, vďaka ktorému prichádzajú do Nemecka vzdelaní ľudia.

"Čím lepšiu kvalifikáciu má prisťahovalec, tým vyšší je jeho príspevok do verejných rozpočtov," uviedol expert ZEW Holger Bonin.

Ak by do Nemecka prišlo každý rok najmenej 200.000 cudzincov, 30 % z nich by malo vysoký a 50 % stredný stupeň kvalifikácie, každého občana by bolo možné fiškálne odľahčiť o vyše 400 eur ročne.

Podľa informácií nemeckého štatistického úradu najpočetnejšou skupinou prisťahovalcov sú Turci, ktorých tu žije vyše 1,5 milióna. Druhú skupinu tvoria Poliaci (532.375) a tretí sú Taliani (529.417).

Všetky pracovné ponuky z Nemecka nájdete na jednej stránke: Kariéra.sk.

 

Viac o téme: Nemecko Sociálne dávky Nezamestnanosť Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy