Chcete uspieť na pracovnom pohovore? Tomuto sa radšej vyhnite!

Pred pohovorom sa vyhýbajte jedlám, ktoré by vám mohli spôsobiť nepríjemný zápach z vašich úst.Pred pohovorom sa vyhýbajte jedlám, ktoré by vám mohli spôsobiť nepríjemný zápach z vašich úst. Zdroj: thinkstock.com

Ak chcete byť úspešní na pohovore, platí tu viacero zásad. Nikdy nehovorte, že neviete, čo chcete v živote robiť, ani to, že vašim snom je práca módnej dizajnérky, pričom sa uchádzate o odlišnú prácu.

Niektorí kandidáti sú na pracovný pohovor pripravení menej, iní viac. Skúsenosti s kandidátmi má aj Jessica Liebman, ktorá pracuje pre spoločnosť Business Insider a jej rukami prešli tisícky životopisov a na pohovoroch skončilo nemálo ľudí. Na základe vlastných skúseností spísala nasledujúce situácie, ktorým by sa mali vyhýbať všetci uchádzači o prácu, pokiaľ chcú byť úspešní.
 

  1. Na pohovor neprichádzajte o pol hodinu skôr. Zbytočne vyvíjate tlak na personalistu, ktorý je nútený dokončiť pracovnú úlohu skôr. Ak máte vo zvyku chodiť pred termínom stretnutia, stačí prísť o päť minút skôr.
  2. Ak viete, že na pohovor budete meškať, nečakajte, keď odbije dohodnutá hodina. Zavolajte radšej o 10 minút skôr, aby ste personalistu informovali o vašom neskoršom príchode.
  3. Pri rozhovore si nedotýkajte tváre, nenamotávajte si na prst vlasy, ani si nechytajte fúzy alebo briadku. Pri rozhovore s druhou osobou nie je takáto neverbálna komunikácia vhodná a zbytočne oproti sediaceho človeka rozptyľujete.
  4. Po uskutočnení pracovného pohovoru nečakajte 24 hodín, aby ste napísali ďakovný email. Pošlite email ihneď, ako prídete domov. Buďte konkrétny a stručný.
  5. Ak vás personalista požiada, aby ste po uskutočnení pohovoru vyplnili krátky test, nikdy  neodmietnite. Slová, ako nemám čas, nie sú v tomto prípade namieste. Ak odmietnete splniť úlohu, vyslúžite si „červený“ bod.
  6. Na pohovor prichádzajte vždy upravení. Týka sa to hlavne žien, kde platí pravidlo: Radšej 5 minút meškať, ako byť neupravená.
  7. Pred pohovorom sa vyhýbajte jedlám, ktoré by sa mohli postarať o nepríjemný zápach z vašich úst.
  8. Nikdy pred personalistom nespomínajte vetu, že ste zatiaľ neprišli na to, čo chcete v živote robiť. Na pohovore sa nachádzate preto, aby ste získali prácu.
  9. Pred personalistom nespomínajte, že ste si prišli pre prácu, alebo že túto prácu musíte získať. Buďte otvorení, ale najprv si vytvorte názor o ponúkanej pracovnej pozícii a potom môžete „vyrukovať“ s vašim predsavzatím, že by ste radi získali prácu, ktorej pracovná náplň sa vám páči.
  10. Namiesto otázky, do koľkej sa vo firme pracuje, sa spýtajte, aká je pracovná doba a ako bude vyzerať váš typický pracovný deň.
  11. Ak sa napríklad uchádzate o prácu grafického dizajnéra, nikdy pred personalistom nespomínajte, že váš sen je pracovať ako módna návrhárka. Otázku, ktorú potom môžete dostať je, že prečo sa uchádzate o toto pracovné miesto a nie o to, ktoré chcete v skutočnosti získať.
  12. Keď sa vás personalista na konci pohovoru opýta, či máte nejaké dodatočné otázky, nikdy neodpovedajte, že nemáte. Majte v zálohe pripravenú aspoň jednu otázku.
  13. Vyhýbajte sa otázkam typu, či sa ľudia z práce chodia spolu zabávať alebo aký je obľúbený film personalistu.
  14. Vyhýbajte sa aj otázkam typu, či je firemná kultúra otvorená, ak by mal zamestnanec v spoločnosti záujem zmeniť pracovnú pozíciu v rámci firmy.
  15. Vyhnite sa negatívnemu rozprávaniu o vašich bývalých zamestnávateľoch.

Aké sú vaše skúsenosti s pracovným pohovorom? Povedali ste personalistovi niečo, čo znížilo vaše šance získať vytúžené pracovné miesto?

 

Viac o téme: Spôsoby Pohovor Maniere Pracovný pohovor Zlé maniere Vyjadrovania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy