Hodina práce v Nemecku stojí 31 eur

Hodina práce v nemeckých súkromných firmách stojí 31 eur.Hodina práce v nemeckých súkromných firmách stojí 31 eur. Zdroj: photl.com

Vyššia hodinová mzda ako v Nemecku sa v minulom roku zvýšila vo Švédsku. Cena práce tu stojí neuveriteľných 42,20 eur. Za Nemeckom sa ocitli krajiny ako Belgicko, Dánsko a Francúzsko.

Uvoľnenie na nemeckom pracovnom trhu vedie k rýchlejšiemu rastu ceny práce v súkromnom sektore. Mesačník manager magazin na svojej internetovej stránke informuje, že firmy stojí hodina práce zamestnanca priemerne 31 eur.

Vlani a v prvej polovici tohto roka vzrástli v Nemecku náklady na prácu o 2,8 %, informoval Inštitút pre makroekonomiku a výskum konjunktúry (IMK) nadácie Hans-Bröckler-Stiftung.

V krajinách eurozóny zasiahnutých krízou došlo k opačnému trendu. V Grécku sa vlani znížili náklady na prácu o 5,8 % a v Portugalsku o 4,9 %.

Šéf IMK Gustav Adolf Horn však podľa agentúry DPA vidí rast nákladov na prácu v Nemecku pod 3 % za postup správnym smerom. Mohlo by sa tým dosiahnuť zníženie vysokého exportného prebytku krajiny, za čo nedávno kritizovala Berlín aj Európska komisia (EK). Ešte rýchlejší rast týchto nákladov by mal podľa analytikov dokonca prispieť k tomu, že sa eurozóna dostane rýchlejšie z krízy.

Ani po zavedení celoplošnej minimálnej hodinovej mzdy 8,50 eura sa konkurenčná výhoda nemeckých firiem voči hlavným európskym krajinám výrazne nezníži.

V správe IMK sa tiež konštatuje, že z hospodárskeho hľadiska by bolo podstatne lepšie, keby mzdy v Nemecku rástli niekoľko nasledujúcich rokov medziročne viac ako o 3 %. Podľa IMK všeobecne platí, že vyššie mzdy pri stabilnej zamestnanosti vytvárajú predpoklady pre pomerne silný vzostup súkromnej spotreby.0

"To podporuje našu ekonomiku," konštatuje sa v analýze ústavu.

Kým hodina práce v nemeckom súkromnom sektore stojí v priemere 31 eur, vo Švédsku zdražela vlani na 42,20 eura. Pred Nemeckom sú však v tomto ukazovateli aj Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Luxembursko, Holandsko a Fínsko. Najnižšie náklady sú v Rumunsku (4,50 eura) a Bulharsku (3,60 eura).

Viac o téme: Hodina Práce Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy