Desiatka krajín s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ

Na čele rebríčka  najvyššej nezamestnanosti v Európskej únii sa naďalej drží Španielsko.Na čele rebríčka najvyššej nezamestnanosti v Európskej únii sa naďalej drží Španielsko. Zdroj: photl.com

Práca sa ťažko hľadá nielen na Slovensku ale aj v ďalších krajinách Európskej únie. Pozrite si zoznam krajín, v ktorých si prácu len tak ľahko nenájdete.

Na čele rebríčka  najvyššej nezamestnanosti v Európskej únii sa naďalej drží Španielsko. Za ním nasleduje Grécko a Portugalsko. Slovensko si oproti minulým mesiacom polepšilo a kleslo na 5 priečku s nezamestnanosťou 14,2 percent. Predbehol ho totiž Cyprus.

 

Rebríček krajín s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ*:

  1. Španielsko – 26,9 % (máj)
  2. Grécko – 26,8 % (marec)
  3. Portugalsko – 17,6 % (máj)
  4. Cyprus – 16,3 % (máj)
  5. Slovenská republika – 14,2 % (máj)
  6. Írsko – 13,6 % (máj)
  7. Bulharsko – 12,7 % (máj)
  8. Lotyšsko – 12,4 % (marec)
  9. Taliansko – 12,2 % (máj)
  10. Litva – 11,2 % (máj)

*Údaje sú zo štatistického úradu EÚ.

Španielsku pomáha turistická sezóna

Nezamestnanosť v Španielsku klesla v júli piaty mesiac po sebe. Pomohli k tomu aj sezónne faktory vrátane silnej turistickej sezóny. Počet registrovaných nezamestnaných sa v júli medzimesačne znížil o 1,4 % alebo 64.866 na 4,7 milióna, uviedlo španielske ministerstvo práce. V porovnaní s júlom 2012 sa počet registrovaných nezamestnaných zvýšil o 2,4 %.

Španielsky štatistický úrad minulý týždeň informoval, že miera nezamestnanosti v 2. štvrťroku klesla o 0,9 percentuálneho bodu na 26,26 %. V 1. kvartáli miera nezamestnanosti v krajine dosiahla rekordných 27,16 %. Podľa štatistického úradu sa počet ľudí bez práce v trojmesačnom období od apríla do konca júna znížil o 225.200 na 5,87 milióna.

Nezamestnanosť v Španielsku od spľasnutia realitnej bubliny v roku 2008 vyskočila na rekordné úrovne. Očakáva sa, že aj v najbližších rokoch zostane vysoká, keďže ekonomike, ktorá sa nachádza v recesii od konca roka 2011, sa zatiaľ nedarí vrátiť k trvalému rastu.

Rekord padol v Grécku

Nezamestnanosť v Grécku vzrástla v máji na nové historické maximum. Dôvodom pokračujúceho zhoršovania situácia na trhu práce je hlboká recesia. Miera nezamestnanosti na sezónne upravenej báze vzrástla na 27,6 % z 27 % v apríli a 26,8 % v marci, uviedol grécky štatistický úrad.

Nezamestnanosť mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov v máji dosiahla 64,9 %. V rovnakom období vlani predstavovala 55,1 %. Počet ľudí bez práce sa medzimesačne zvýšil o 2,3 % a medziročne o 16,3 %. Počet zamestnaných sa v máji medzimesačne zvýšil o 0,6 %, v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška však klesol o 4,5 %.

Počet ľudí bez práce klesol v Portugalsku

Nezamestnanosť v Portugalsku v 2. štvrťroku 2013 klesla prvý raz po dvoch rokoch. Miera nezamestnanosti sa v 2. kvartáli znížila na 16,4 % z rekordných 17,7 % v prvých troch mesiacoch, uviedol portugalský štatistický úrad vo svojom prvom odhade.

Štatistici však nespresnili dôvody poklesu nezamestnanosti. Najväčšie zníženie nezamestnanosti spomedzi portugalských regiónov zaznamenal vyhľadávaný dovolenkový región Algarve, kde jej miera klesla o 3,6 percentuálneho bodu.

Portugalsko sa nachádza v recesii posledných 10 kvartálov. Krajina v roku 2011 dostala od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu záchranný úver vo výške 78 miliárd eur.

Viac o téme: Nezamestnanosť Najvyššia Miera Zahraničné Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; Eurostat

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy