Slováci sú 10. najpracovitejší národ sveta. Kto nás predbehol?

Slováci skončili v rebríčku najpracovitejších ľudí sveta na 10. priečke.Slováci skončili v rebríčku najpracovitejších ľudí sveta na 10. priečke. Zdroj: photl.com

Slováci sa boja straty práce alebo majú toľko zodpovednosti za chod firmy, že sú v nej ochotní stráviť aj viac hodín, ako predpisuje Zákonník práce.

Zákonník práce stanovuje 40-hodinový týždenný pracovný čas, kedy zamestnanec pracuje rovnomerne 5 dní v týždni. Denne tak má zamestnanec povinnosť odpracovať osem hodín denne. Skutočnosť je však často odlišná. Niektorých ľudí „tlačia“ konečné termíny, či výrobné plány a preto ostávajú v práci dlhšie.

„Ide predovšetkých o ľudí stredného a vyššieho manažmentu. Ďalšou skupinou sú top manažéri, riaditelia, samostatne zárobkovo činné osoby, konatelia spoločností a majitelia firiem. Títo ľudia zodpovedajú nielen za zamestnancov, chod celej firmy, ale aj za rozvíjanie obchodu a zvyšovanie obratov firmy,“ vysvetľuje Peter Uličný z personálne agentúry Proact People Slovensko.

Medzi ľudí, ktorí zostávajú dlhšie v práci patria aj tzv. workoholici, ktorí pobyt v práci po pracovnej dobe doslova vyhľadávajú, vrátane dní osobného voľna, kedy sú pre nich počítač a telefón najvernejší priatelia.

„V neposlednom rade treba vyzdvihnúť aj všetkých ostatných zamestnancov, ktorí z obavy straty zamestnania a príjmu sú ochotní pracovať po pracovnej dobe aby uživili rodinu a tým sa zlepší aj rodinný rozpočet,“ hovorí Peter Uličný.

Na Slovensku iba štyri percentá zamestnaných pracujú menej ako 8 hodín, vychádza to zo správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).  V zahraničí využívajú skrátený pracovný čas hlavne matky starajúce sa o deti. Na Slovensku tento trend nie je veľmi zaužívaný, pomaly sa však presadzuje vo väčších spoločnostiach, v ktorých sú vytvorené špeciálne programy pre mamičky a oteckov. Tieto programy im majú uľahčiť návrat do zamestnania. Buď nastúpia do zamestnania na polovičný úväzok alebo sa postupne môžu začleniť do chodu firmy a oboznámiť sa s novými aplikáciami alebo pracovnými postupmi.

Skrátený čas, nižší zárobok

V iných európskych krajinách riešia nezamestnanosť znižovaním počtu odpracovaných hodín existujúcim zamestnancom. Tieto hodiny potom dávajú priestor na vytvorenie nových pracovných miest. Tento model by však na Slovensku neuspel.

„Tento model nie je aplikovateľný na Slovensku z jednoduchého dôvodu. So znižovaním pracovného času, resp. krátením úväzkov sa znižuje aj mzda a tá je na Slovensku už tak dosť nízka v porovnaní s inými európskymi krajinami,“ vysvetľuje Uličný z Proact People Slovensko.

Rebríček najpracovitejších krajín sveta

  1. Mexiko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 2 317
    Priemerná ročná mzda: 9 885 dolárov

    Priemerný počet odpracovaných hodín do týždňa je v Mexiku 45 hodín, hlavne v industriálnych štvrtiach.
     
  2. Čile
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 2 102
    Priemerná ročná mzda: 15 820 dolárov

    V Čile odpracuje 16 percent zamestnancov viac ako 50 hodín za týždeň. Obyvatelia Chile odpracujú o 300 hodín viac ako typický americký pracujúci.
     
  3. Kórea
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 2 092
    Priemerná ročná mzda: 35 406 dolárov

    Kórejčania – muži strávia s domácimi prácami iba 45 minút denne (varenie, upracovanie, nákupy). Na druhej strane Kórejčanky strávia priemerne 227 minút denne domácimi prácami.
     
  4. Estónsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 2 021
    Priemerná ročná mzda: 17 323 dolárov

    V Estónsku je veľmi nízka mzda, nezamestnanosť je dlhodobo veľmi vysoká v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami.
     
  5. Rusko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 2 002
    Priemerná ročná mzda: 15 286 dolárov

    Rusi majú k dispozícii 28 dní platenej dovolenky za rok, vrátane sviatkov.
     
  6. Poľsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 1 893
    Priemerná ročná mzda: 20 069 dolárov

    Poliaci pracujú priemerne 40 hodín týždenne, ale okolo 10 percent pracujúcich pracuje viac ako 50 hodín.
     
  7. Spojené štáty
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 1 798
    Priemerná ročná mzda: 54 450 dolárov

    Štyria z piatich Američanov pracujú aspoň 35 hodín týždenne, avšak spoločnosti nezaručujú, že svojich zamestnancov preplatia dovolenku. Na rozdiel od ostatných európskych krajín, v USA nie ej ani predpísané, aby zamestnávateľ preplácal PN-ku alebo materskú dovolenku. Pracovníci v baníctve a drevospracujúcom priemysle pracujú najdlhšie, v priemere až 44 hodín týždenne.
     
  8. Maďarsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 1797
    Priemerná ročná mzda: 19 437 dolárov

    V roku 2002 Maďarsko chcelo stanoviť 38 hodinový pracovný týždeň. To bol však iba návrh a dodnes Maďari pracujú od 39 až do 41 hodín týždenne.
     
  9. Japonsko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 1 765
    Priemerná ročná mzda: 35 143 dolárov

    Japonci sú všeobecne známy svojom pracovitosťou. Počet pracovných hodín do týždňa však značne klesol od roku 1990. Vtedy odpracovali až 1 910 hodín za rok. Tento počet sa znížil od roku 1995 o 145 hodín.
     
  10. Slovensko
    Priemerný počet odpracovaných hodín za rok: 1 749
    Priemerná ročná mzda: 19 068 dolárov

    Na Slovensko zamestnávatelia nepreferujú flexibilný pracovný čas. Prácu na polovičný pracovný úväzok taktiež neschvaľujú. Iba 4  percenta pracovníkov pracuje menej ako 30 hodín týždenne.
Viac o téme: Pracovný Čas Počet Týždeň Národ Hodín Slováci OECD Pracovitý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: OECD

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy