Slováci sa radi nechávajú dotovať rodičmi: Mama hotely sú u nás stále "in"

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dospelé deti finančne podporuje približne 42 % slovenských rodičov. Finančné kohútiky sa z ich strany zatiahnu najčastejšie, keď ich potomok dovŕši 24 rokov. Len 4 % slovenských rodičov počítajú s tým, že svoje deti budú finančne podporovať doživotne. Opačne to však neplatí. Až 78 % Slovákov priznáva, že svojim rodičov nedáva neskôr žiadne peniaze na prilepšenie. Len 16 % vracia rodičom ich starostlivosť v neskoršom veku a v priemere prilepšia rodičom o 260 EUR.

S menšou podporou môžu počítať dospelé deti v Česku. Svojich potomkov finančne dotuje približne 33 % rodičov. Podobne sú na tom aj Poliaci (31 %). Svoje dospelé deti naopak podporuje viac než polovica rodičov v Bulharsku (53 %). Ich finančná pomoc sa končí obvykle o dva roky skôr ako na Slovensku, a to po dosiahnutí 22. roka života. Vyplýva to z rozsiahleho medzinárodného prieskumu, ktorý si nechala na vzorke 4000 respondentov vypracovať v uplynulých týždňoch spoločnosť Profi Credit.

„Vo všeobecnosti je možné povedať, že rodičia končia s podporou svojich dospelých detí v momente, keď ukončia štúdium, prípadne v čase, keď sa im podarí zamestnať na plný úväzok,“ potvrdzuje Richard Lörincz, marketingový riaditeľ.


Prečítajte si tiež: Materská poraste: O koľko si rodičia prilepšia?​


Mama hotely sú stále „in“

Podpora detí sa netýka len dávania peňazí. Neľahkú ekonomickú situáciu pri štarte do života rodičia často riešia aj tým, že umožnia svojim deťom, aby s nimi naďalej bývali a užívali si výhody tzv. mama hotela. „Spolu s deťmi najčastejšie žijú ľudia s vyššími príjmami a rozvedení rodičia. Na Slovensku je podiel medzi mužmi a ženami, ktorí žijú so svojimi rodičmi 50 ku 50, čo je rozdiel oproti zvyšným sledovaným krajinám, kde svoje detské izby u rodičov obývajú väčšinou muži,“ spresňuje Richard Lörincz. Na Slovensku si plnú chladničku, servis od mamy a domácu stravu užíva aj pod dovŕšení veku dospelosti 14 %, v Česku 17 %, Poľsku 19 % a v Bulharsku 12 % ľudí.

Rodičia sa obetujú viac ako ich deti

Na Slovensku posiela časť svojej výplaty rodičom 16 % detí, v Poľsku je to 23 %, v Bulharsku cca 28 % a najmenej starostí si v tomto smere robia Česi, z ktorých sa rodičom rozhodne prilepšiť len 12 %. 


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Peniaze Pomoc Deti Financie Hotel Rodičia Mama
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy