Materské mlieko, drogy a humor: 13 vedecky podložených znakov, že ste múdrejší ako ostatní

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako zistíte či je niekto inteligentný? Napadli vám IQ testy? Našťastie, existujú náznaky, vďaka ktorým ste schopní odčítať relatívnu inteligenciu ľudí bez toho, aby ste im nanucovali improvizované IQ testy. Desaťročia vedeckého výskumu poukazujú na trinásť prekvapivých príznakov múdrych hlavičiek.

Inteligencia sa často meria pomocou testov, ktoré sú kritizované širokou verejnosťou nielen za znevýhodňovanie istých sociálnych skupín ale aj kvôli minimalizácii významu tvorivosti v procese hodnotenia. Psychológovia však neustále prichádzajú na nové, efektívnejšie spôsoby ako merať kognitívne schopnosti človeka.

13 príznakov, že ste inteligentnejší než ostatní:

  1. Chodili ste na hudobné lekcie
    Viaceré štúdie naznačujú, že hudba pomáha detskej mysli s kognitívnym vývojom.
  2. Ste najstarším súrodencom
    Najstarší súrodenci sú zvyčajne múdrejší, no nemôže za to genetika ale je to zásluha psychologickej súhry medzi rodičmi a deťmi.
  3. Ste chudí
    Štúdia z roku 2006 zrealizovaná na viac než dvoch tisíckach dospelých zistila, že čím má človek väčší obvod pása, tým nižšie sú jeho kognitívne schopnosti.
  4. Máte mačku
    Podľa výskumu, ktorý prebehol v roku 2014 boli „psíčkari“ označení za viac spoločenských, zatiaľ čo milovníci mačiek získali vyššie skóre v časti testov, ktoré merali kognitívne schopnosti a inteligenciu.
  5. Dojčili vás
    Vedci tvrdia, že bábätká, ktoré sú dojčené materským mliekom majú vyššiu šancu stať skutočné chytrými deťmi.
  6. Užívali ste rekreačné drogy
    Britská štúdia naznačila, že existuje súvis medzi vyšším IQ v detstve a užívaním rekreačných drog v dospelosti. V roku 2012 vedci zistili, že ľudia, ktorých v detstve zaradili medzi inteligentnejších mali v dospelosti tendenciu vykonávať činnosti, ktoré sú potenciálne škodlivé pre ich zdravie.
  7. Ste ľavák
    Nedávne výskumy naznačujú, že ľaváci majú bližšie k „divergentnému mysleniu“, čo je forma kreativity, ktorá vám umožní prichádzať s novými nápadmi takmer okamžite.
  8. Ste vysokí
    Princetonská štúdia tvrdí, že vzrastom vyšší ľudia majú nielen lepšie skóre v IQ testoch ako deti, ale takisto zarábajú viac ako dospelí.
  9. Pravidelne pijete alkohol
    Evolučný psychológ Satoshi Kanazawa zistil, že v Briti a Američania s vyšším IQ v detstve pili v dospelosti viac alkoholu ako ich menej inteligentní rovesníci.
  10. Ste politicky liberálni
    Kanazawa viedol aj ďalšiu štúdiu, ktorá hovorí o tom, že čím liberálnejšie uvažujete, čo sa politiky týka, tým múdrejší by ste mali byť.
  11. Naučili ste sa skoro čítať
    V roku 2012 sa vedci detailnejšie pozreli na takmer 2000 párov jednovaječných dvojčiat vo Veľkej Británii a zistili, že súrodenec, ktorý sa naučil čítať skôr, zabodoval viac na testoch kognitívnych schopností.
  12. Máte veľa starostí
    Rastúce množstvo výskumov naznačuje, že úzkostliví jednotlivci môžu byť v istých ohľadoch inteligentnejší  ako ostatní.
  13. Ste vtipní
    V rámci jednej štúdie 400 študentov psychológie absolvovalo inteligenčné testy zamerané na abstraktné uvažovanie a verbálne schopnosti. Potom boli požiadaní, aby doplnili niekoľko karikatúr. Ukázalo sa tí inteligentnejší boli zároveň hodnotení ako zábavnejší.
Viac o téme: Štúdia Výskum Inteligencia Múdry Príznak Vedecky Dokázaný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy