Vychovajte úspešné dieťa: Týchto 6 vecí už nikdy nerobte

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Generácia X sa je známa hlavne kvôli nedostatočnému zvládnutiu rodičovských povinností. Vznikali špekulácie, že príčinou situácie bol nedostatočný priestor na zlepšenie, pretože všetko dobré, čo im mohlo pomôcť už bolo vynájdené. Potom však prišiel internet.

World Wide Web otvoril a spojil globálne trhy, začala sa nová éra inovácie a podnikania, z čoho logicky vyplynulo, že v konečnom dôsledku sa generácia X ani po nej nastupujúca generácia Y predsa až tak zle nemajú.  Čo však s nasledujúcou generáciou budúcich podnikateľov, ktorý sa ešte nenaučili chodiť alebo na nich práve začína doliehať puberta? Pokiaľ chceme vychovať ďalšie pokolenie vodcov a podnikateľov, či aspoň zodpovedných dospelých so schopnosťami potrebnými na úspech, musíme sa zblízka pozrieť a najmä si zafixovať rysy nevyhnutné na prežitie a rozvoj v globálnom podnikateľskom prostredí.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Rodičia musia zabrať a nikdy nerobiť týchto šesť vecí, aby sme mohli novú generáciu vychovať správne.

  1. Prestaňte byť dozorca
    Rodičia – dozorcovia sú všade. Dokonca sa dostávame do fázy, že vo svojom okolí vidíme deti, ktoré sú akoby „na vodítku“. Príznaky ste už možno mali aj vy. Stalo sa vám niekedy, že ste sa jednoducho nemohli pozerať na to, ako vaše dieťa lezie na strom či na vysokú preliezačku a tŕpli ste strachom? Priznajte sa.
    Problémom prehnane starostlivých rodičov je, že bez dostatočného priestoru sa ich deti nikdy nenaučia prijať a oceniť nezávislosť , ktorá sa zdá byť nevyhnutnou premennou v budovaní a rozvíjaní dôvery v rannom veku.  Dajte vašim deťom trochu priestoru . Nechajte ich občas spadnúť a odrieť si kolená. Nezabudnite ale, že keď sa im to stane, mali by ste byť blízko, aby sa nemuseli prvýkrát  s neúspechom vyrovnávať sami.
  2. Prestaňte sa spoliehať na elektroniku
    Niekedy je úplná radosť z ticha po tisícom „mami, mami“ či „oci, oci“ neopísateľne lákavým pokušením posadiť svoje deti pred televízor či im dať tablet. Treba si však uvedomiť, že množstvo aplikácii na elektronických zariadeniach otupuje detskú predstavivosť. Dni, keď sa drobci museli pri hre spoliehať na vlastnú predstavivosť sú dávno preč. Hoci niektoré hry a programy v televízii môžu byť v primeranom množstve užitočné, skutočné hračky povzbudzujú nápaditú hru, budujú kreatívne schopnosti a vyžadujú kritické myslenie. Jednoduché hračky ako farebné stavebnice, maľovanky či herné sety dokážu v tomto ohľade urobiť veľa.
  3. Prestaňte za všetko dávať hviezdičky
    Nosí vaše dieťa z každej hodiny baletu či džuda pochvalu alebo hviezdičku? Učitelia sa vaše ratolesti snažia naučiť sebadôvere a významu úspechu. Problémom však je, že ak dospejú v živote do momentu, keď už odmenu za splnenie svojich povinností nedostanú, môžu to sebavedomie, čo ste tak poctivo pochvalami budovali, stratiť.
    Svet, v ktorom sú víťazi a porazení sa k nikomu nespráva nežne, no učí nás, že len niekoľko ľudí môže vyhrať  a my sa buď naučíme vyrovnať sa so sklamaním alebo sa pousilujeme zlepšiť.
  4. Prestaňte na všetko hovoriť nie
    Zrejme milujete svoje krásne čisté podlahy, biele gauče a všetky veci na ich mieste. Deti však potrebujú skúmať, zapájať svoju fantáziu, nasledovať dobrodružné inštinkty a hľadať nové záujmy či záľuby. Často tieto aktivity prichádzajú vo forme pokreslenej bielej steny či rozsypanej múky na koberci. Naši potomkovia sa však nezaobídu bez kreativity i kritického myslenia a cenné skúsenosti aj poučenia, ktoré takto získajú už rannom veku sa v konečnom dôsledku premenia na cenné zručnosti v dospelosti. Dovoľte sa vašim potomkom, aby sa občas zašpinili alebo skočili do mláky.
  5. Prestaňte zdôrazňovať, že neúspech je zlý
    Snažíme sa, aby naše deti boli najlepšie, aby dosiahli dobré známky v škole, získali prvé miesto v športovom klube a na vedeckej súťaži schovali ostatných do vrecka. Všetko sú to obdivuhodné ciele. Ešte dôležitejšie však je naučiť deti zvládnuť neúspech, lebo je viac než pravdepodobné, že sa im v istom momente niečo nepodarí.
    V čase zlyhania musí rodič svoje dieťa zdvihnúť, oprášiť ho a z chvíle neúspechu spraviť moment poučenia. Vo vašich ratolestiach treba podporiť schopnosť vidieť životné lekcie v omyloch, chýbách a neúspechoch.
  6. Prestaňte za chyby vašich detí viniť ostatných
    Konečne by ste sa mali na svoje deti prestať pozerať ako na dokonalé malé uzlíky DNA. Deti sú od prírody negramotné, nekoordinované, vo všeobecnosti nevzdelané a pokiaľ robia niečo neznesiteľné, je vašou rodičovskou povinnosťou zasiahnuť. Namiesto obviňovania spoločnosti, kultúry, médií, učiteľov, lekárov či počasia, keď sa váš drobec správa nevhodne, zakročte. Uvedomte si, že ste tým najväčším vplyvom, ktorý na vášho potomka pôsobí a zvážte zmeny v domácnosti.
Viac o téme: Dieťa Rodič Chyba Úspech Výchova Zlozvyk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: entrepreneur.com; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy