Slovenská materská je len príspevok: Rodičia nemajú na výber, musia pracovať!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Materský príspevok na Slovensku je nízky a jeho maximálna výška je obmedzená. Poukázala na to riaditeľka Únie materských centier (ÚMC) Daniela Konečná, podľa ktorej je dôkazom toho, že v čase materstva nemožno hovoriť o nejakej podpore rodiny. Nárok vzniká spravidla od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom. Pri jednom dieťati sa materské poskytuje spravidla 34 týždňov.

"Materské vo väčšine prípadov nedosahuje ani výšku minimálnej mzdy. Je to naozaj len príspevok, a nie podpora rodiny. Je pravda, že od roku 2016 sa zvýši na 70 % z vymeriavacieho základu, čo prispeje k zvýšeniu rodinného rozpočtu. Je však stále obmedzený na maximum okolo 900 eur," konštatovala Konečná.

Únia sa obáva aj postupného skracovania rodičovského príspevku. "Odôvodňujú to tlakom Európskej únie. Naše rodiny si však nemôžu dovoliť slobodne sa rozhodnúť ostať s dieťaťom doma, pretože sa nedokážu z jedného príjmu uživiť," podčiarkla riaditeľka centra. Slovenské rodiny sú podľa nej naopak inšpiráciou, čo sa týka výchovy detí.

"Zisťujeme to v rámci rozhovorov so zástupkyňami materských centier z okolitých krajín. Do detí vložíme v prvých troch rokoch maximum, to sa nám vráti, keďže ide o najcitlivejšie obdobie v ich vývoji. Je dobré, že ho plnohodnotne môžeme ovplyvniť my rodičia. Ak však uvedieme výšku rodičovského príspevku, vyčarí to úsmev na tvári našich zahraničných kolegýň," povedala Konečná.


Mohlo by vás zaujímať: Materské konečne pôjdu hore: Koľko rodičia dostanú po novom?​


Podľa riaditeľa programu Dobrá novina a výkonného riaditeľa eRko Mariána Čaučíka predškolská výchova v rodine alebo u starých rodičov má svoje výhody v tom, že títo sa môžu dieťaťu individuálne venovať. "Vyrastajú v známom a bezpečnom prostredí. V škôlke majú viac podnetov, ale aj viac konfliktných situácií a nezanedbateľná je veľká chorobnosť detí, ak navštevujú škôlku," myslí si.

Problém zamestnávania matiek nie je podľa Čaučíka na Slovensku dostatočne riešený. "Je logické, že zamestnávatelia z dôvodu stability uprednostňujú mužov alebo slobodné ženy pred matkami. Bolo by potrebné hľadať riešenia na zmenšovanie hendikepu a diskriminácie matiek v prístupe k pracovným príležitostiam rôznymi motivačnými opatreniami," domnieva sa. Určitým riešením pre ženy matky by podľa neho mohla byť práca na znížený úväzok.

Viac o téme: Peniaze Rodina Práca Materská Príspevok Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy