Radíme: Zastupujem kolegyňu na materskej dovolenke

Zdroj: thinstockphotos.com

Od roku 1998 pracujem v jednej firme, od apríla ma žiadal riaditeľ firmy na zastupovanie kolegyne, ktorá odišla na materskú dovolenku. Z tohto dôvodu som podpísala Dohodu o zmene pracovnej zmluvy, kde sa uviedlo moje nové funkčné zaradenie na zastupovanie počas neprítomnosti kolegyne a ešte doložka, že po ukončení materskej dovolenky, respektíve rodičovskej dovolenky kolegyne, budem vykonávať pracovné a funkčné miesto, ktoré mi bude ponúknuté na základe jej zdravotného stavu a vzdelania. Riaditeľ ma ubezpečoval, že moja zmluva je v platnosti od roku 1998, a to na dobu neurčitú. Chcem sa spýtať, že v prípade, že by som otehotnela v priebehu 3 rokov zastupovania za kolegyňu, či mám nárok na pracovné miesto v tomto podniku aj naďalej po mojej MD a RD.

V tomto prípade nie je odpoveď jednoznačná, keďže nemáme k dispozícií obsah zmluvy a dodatku.

Predpokladáme však, že platí § 157 ZP:

1. Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení materskej dovolenky alebo ak sa zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 1, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnankyňu a zamestnanca za podmienok, ktoré pre nich nebudú menej priaznivé ako podmienky, ktoré mali v čase, keď nastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1, a zamestnankyňa a zamestnanec majú právo na prospech z každého zlepšenia pracovných podmienok, na ktoré by mali právo, ak by nenastúpili na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku podľa § 166 ods. 1.

Radíme: Zastupujem kolegyňu na Galéria fotiek (2) Zdroj: thinstockphotos.com

2.  Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.

Odpovedala: Barbora Petrová, tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Dovolenka Poradňa Náhrada Materská
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Poradňa; Foto: thinstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy