EÚ priniesla návrh ako znížiť nezamestnanosť na Slovensku: Treba splniť tieto podmienky

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Európska komisia prišla s návrhom nástroja ako znížiť dlhodobú nezamestnanosť na Slovensku. Dôležité sú podmienky, ktoré treba splniť. V rámci seminára "Ako udržateľne zvyšovať zamestnanosť na Slovensku", ktorý sa konal dnes v Bratislave, ich priblížil vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Dušan Chrenek.

"Prvou podmienkou je, že všetci musia byť registrovaní a keď sú už nezamestnaní viac ako 18 mesiacov, tak by mali mať individuálny prístup a potom by mali mať aj konkrétny plán, ako sa vrátiť späť do zamestnania," priblížil Chrenek. V tomto budú mať podľa neho dôležitú úlohu úrady práce, ktoré sa budú musieť pripraviť na to, aby riešili situáciu dlhodobo nezamestnaných na osobnej úrovni.

Do kategórie dlhodobo nezamestnaných podľa legislatívy SR spadajú všetci, ktorí sú evidovaní na úradoch práce už viac ako rok. "Až 70 % všetkých nezamestnaných spadá do tejto kategórie. Rastie aj počet ľudí, ktorí si hľadajú prácu viac ako štyri roky. Žiaľ, aj keď celková nezamestnanosť na Slovensku klesá, počet ľudí, ktorí sú bez práce viac ako štyri roky, stúpa," skonštatoval Chrenek. Pokiaľ ide o zamestnávanie mladých ľudí, pripomenul, že pomerne veľké financie vyčlenené pre Slovensko z fondov Európskej únie už priniesli aj prvé pozitívne výsledky, keďže sa pre mladých vytvorilo už niekoľko tisíc pracovných miest.


Prečítajte si tiež: Slováci sú bez práce, no firmy uvažujú nad pracovnou silou zo zahraničia


"Mladí ľudia aj po dobe zamestnania, ktorá bola dotovaná, ostávajú v práci a sú to nové trvalé miesta," zdôraznil šéf zastúpenia EK na Slovensku. Pripomenul tiež, že pre Slovensko sú na tieto aktivity vyčlenené prostriedky z Európskeho sociálneho fondu na roky 2014 až 2020. "V Operačnom programe ľudské zdroje je alokovaných viac ako 2,2 miliardy eur, ktoré idú do investícií na rozvoj ľudského kapitálu a tiež na prípravu ľudí na trh práce," zdôraznil Chrenek.

Európska komisia prišla s iniciatívou ako znížiť dlhodobú nezamestnanosť na Slovensku minulý týždeň. Nadviazala tak na návrhy na zvýšenie zamestnanosti mladých ľudí v SR.


Viac o téme: Nezamestnanosť Podmienky Dotácia Slovensko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy