Duálne vzdelávanie pomaly štartuje

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Od nového školského roka by mal byť účinný nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý bude zohľadňovať zásadné pripomienky zamestnávateľov ako kľúčových aktérov systému duálneho vzdelávania.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) spolu s ostatnými reprezentatívnymi zamestnávateľskými a podnikateľskými organizáciami sa zhodli na podpore prijatia nového zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

"Považujeme za nevyhnutné týmto zákonom zaviesť princípy umožňujúce naštartovanie systému duálneho vzdelávania," informovala hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.

„Ako sme uviedli aj na rokovaní tripartity, je nutné návrh zákona posunúť do legislatívneho procesu z časových dôvodov, avšak zároveň je potrebné využiť ešte existujúci časový priestor a uskutočniť ministrom školstva avizované rokovania so sociálnymi partnermi, zamestnávateľmi s cieľom upraviť a doplniť návrh zákona najmä v oblasti nastavenia motivácie zamestnávateľov, ktorí, ak majú plnohodnotne vstúpiť do systému duálneho vzdelávania, musia byť stimulovaní, resp. musia mať zákonom garantované finančné kompenzácie nákladov spojených s financovaním praktického vyučovania u zamestnávateľa," konštatuje Roman Karlubík, prvý viceprezident AZZZ SR vo vzťahu k predloženému návrhu zákona, ktorý prerokovali na mimoriadnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR SR).

„Tiež je potrebné doladiť model spravovania systému, respektíve spôsob nastavenia zodpovednosti a kompetencií vo vzťahu k fungovaniu systému duálneho vzdelávania. Nebránime sa tomu, aby zamestnávatelia cez stavovské a profesijné organizácie, disponovali kompetenciami a zodpovednosťou v tejto oblasti, naopak, považujeme to za prínosné pre fungovanie systému, avšak realizovateľné len za podmienky vytvorenia zodpovedajúceho finančného krytia na výkon týchto kompetencií. Bez zohľadnenia týchto kľúčových pripomienok bude zákon bezzubý a zamestnávateľmi nevykonateľný,“ doplnil Karlubík.

Podľa Špánikovej od nového školského roka, teda od 1. septembru 2015, by mal byť účinný nový zákon o odbornom vzdelávaní a príprave, ktorý bude zohľadňovať zásadné pripomienky zamestnávateľov ako kľúčových aktérov systému duálneho vzdelávania. A to nielen kvôli záväzkom v tomto smere voči Európskej komisii, ale najmä pre nutnosť zohľadnenia potrieb praxe slovenských firiem a zamestnávateľov v oblasti kvality a kvantity ľudských zdrojov, s cieľom priblížiť vzdelávací systém k potrebám trhu práce na Slovensku a zvýšiť alarmujúco nízku zamestnanosť absolventov a celkovo pomôcť znížiť vysokú nezamestnanosť mladých ľudí na Slovensku.

Viac o téme: Domáce Zamestnávatelia Duálne vzdelávanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy