Na Slovensku chýbajú tradičné zamestnania! Prinášame vám ich zoznam

Vývoj nezamestnanosti absolventov je cyklický a väčšinou prebieha od júna. Aj keď sa časť z absolventov zamestnaná, ďalší sa prihlasujú na úrady až v septembri. Počet nezamestnaných klesá potom až máji.Vývoj nezamestnanosti absolventov je cyklický a väčšinou prebieha od júna. Aj keď sa časť z absolventov zamestnaná, ďalší sa prihlasujú na úrady až v septembri. Počet nezamestnaných klesá potom až máji. Zdroj: thinkstock.com

Mäsiar, pekár, obuvník, podlahár, kominár, poľnohospodár, rybár alebo chovateľ oviec. To sú nedostatkové profesie, v ktorých chýbajú absolventi potrební na trhu práce.

V týchto dňoch končia stredoškolské štúdium viacerí absolventi stredných škôl. Ku koncu apríla ich bolo v evidencii úradov práce na Slovensku 21.469. Časť z nich pokračuje v štúdiu na vysokých školách a ďalších čaká tvrdý boj na trhu práce. Či získajú prácu, záleží od viacerých faktorov. Jedným z nich je aj vyštudovaný odbor. Medzi žiadanými profesiami na trhu práce sú podľa analýzy, ktorú zverejňuje Ministerstvo školstva, vedy a výskumu a športu SR, také profesie v oblasti strojárenstva, ako napríklad zlievač, hutník, nástrojár, obrábač kovov, klampiar stavebnej alebo strojárenskej výroby. V oblasti potravinárstva sú žiadanými profesiami pekár, mlynár, cestovinár, mäsiar a biochemik. Agrosektor má zase nedostatok poľnohospodárov mechanizácie, ale aj rybárov, či chovateľov. Na pracovnom trhu chýbajú umeleckí kováči, zámočníci a keramikári.

V prípade, ak si absolventi škôl nevedia nájsť prácu, môžu sa pustiť do ďalšieho vzdelávania v podobe rekvalifikačných kurzov alebo môžu využiť absolventskú prax. Všetky podporné nástroje môžu využívať osoby, ktoré ešte nedovŕšili 26 rokov.

 „Podmienkou tiež je, že ukončili príslušným stupňom vzdelania sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvoma rokmi a pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemali dlhšie ako šesť mesiacov pravidelne platené zamestnanie," povedala Jana Lukáčová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Kvôli lepšej orientácii na trhu práce, prinášame pre budúcich študentov odbory, v ktorých vychádza veľké množstvo absolventov a naopak, odbory, ktoré sú v momentálnej ekonomickej situácii  najžiadanejšie. Riešením v tejto situácii by bol duálny systém a teda prepojenie vzdelávania s praxou.Takáto je však zatiaľ realita:

Tieto odbory patria nad rozsah potrieb na trhu práce:
 

  1. Strojárstvo
  2. Strojárstvo – podnikanie a služby
  3. Operátor ekologických zariadení
  4. Mechanik počítačových sietí
  5. Grafik digitálnych médií
  6. Spoločné stravovanie

Odbory, v ktorých vychádza nedostatočný počet absolventov pre potreby trhu práce:
 

  1. Geológia, geotechnika a environmentalistika
  2. Mechanik banských prevádzok
  3. Zlievačstvo
  4. Hutník
  5. Nástrojár
  6. Obrábač kovov
  7. Klampiar – stavebná výroba
  8. Klampiar – strojárska výroba
  9. Lakovník
  10. Elektromechanik – silnoprúdová technika
  11. Chemik operátor
  12. Gumár plastikár
  13. Potravinárstvo – potravinár/kvalitár
  14. Mäsiar
  15. Pekár
  16. Mlynár a cestovinár
  17. Biochemik – mliekarská výroba
  18. Obuvník
  19. Technik obuvníckej výroby
  20. Drevárstvo a nábytkárstvo
  21. Čalúnnik
  22. Operátor tlače
  23. Polygraf – tlačiar, knihár
  24. Tesár
  25. Kachliar
  26. Podlahár
  27. Strechár
  28. Kominár
  29. Elektrotechnika v doprave a telekomunikáciách
  30. Agropodnikanie – farmárstvo
  31. Záhradníctvo – záhradná a krajinárska tvorba
  32. Vinohradníctvo a ovocinárstvo – prevádzka
  33. Poľnohospodár – mechanizácia
  34. Rybár
  35. Chovateľ – chov oviec
  36. Umelecký kováč a zámočník
  37. Umelecký keramikár

 

Viac o téme: Odbory Ministerstvo školstva Absolvent Stredná škola Hľadanie práce Odvetvia Absolventi Profesie Zamestnania Žiadané odvetvia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: MŠVVaŠ SR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy